Egyszülő.hu | 1szülőnek lenni

Egy hely. Egy esély. Sok találkozás.

Egy amerikai online magazin összeszedte, hogy milyen eszközökkel segíthetsz magadon, hogy egyedül nevelő szülőként csökkentsd életedben a stresszt. Tehát elő a papírt, a ceruzát és pipálj: te mivel tudnál leginkább segíteni magadon?

 

 

1. Tisztázd a pénzügyeidet: Az egyedülálló szülők legnagyobb kihívása, hogy hogyan gazdálkodjanak egy fizetésből. Ennek érdekében nem árt, ha tudjuk meddig nyújtózhatunk, hogyan lehet esetleg hosszú távú befektetésekre alapozni.

2. Alakíts ki magad körül támogató rendszert: Minden egyedülálló szülőnek szüksége van segítségre – akár ha gyerekvigyázásról van szó, amíg elszaladsz valamit elintézni, akár ha egyszerűen csak beszélgetnél valakivel.

3. Alakítsd ki a napi rutinodat: Próbáld ütemezni az étkezések, házimunkák, lefekvés időpontjait, hogy gyermeked mindig tudja, mire számíthat egy nap során. A rutin segíti a gyereket, hogy nagyobb biztonságban érezze magát, téged pedig abban, hogy rendszer legyen az életedben.

4. Légy következetes: A fegyelmezésben próbálj kreatív szabályokat létrehozni, légy mindig következetes; hidd el, megéri.

5. Válaszolj őszintén: Elkerülhetetlen, hogy a gyerek néha kérdések kereszttüzébe állítson téged, hiszen érezhető változás állt be az életetekbe. Válaszolj őszintén - bár szigorúan a korának megfelelő szinten -, és légy nyitott: értékelni fogja.

6. Gyerekként kezeld a gyereket: Olykor szívesen támaszkodunk a gyerekünkre, együttérzést, vigaszt vagy társaságot remélve. Bármennyire nehéz, ha ezt felismered, fordulj gyorsan barátaid, családod felé, és velük beszélj a problémákról!

7. Töröld ki a szótáradból a „bűntudat” szót: Mindig találhatunk hibákat magunkban: mit rontottunk el, mit nem tettünk meg. Ehelyett gondolj inkább arra, hogy mennyi mindent megteszel a gyerekeidért!

8. Szánj elég időt rá: Hagyd néha a mosatlant, a szennyest! Egy görbe nap sok sétával, beszélgetéssel, vidámsággal, élményekkel sokkal többet ér.

9. Szánj elég időt magadra: Ne feledkezz meg magadról sem! Apróság ugyan, de egy jó könyv, egy forró fürdő, egy barátokkal töltött este nagy segítség lehet abban, hogy feltöltődj. 

10. Maradj pozitív: Minden nehézség ellenére fontos, hogy maradj pozitív. Ne feledd: az, hogy hogy érzed magad, befolyásolja a gyerekek közérzetét is!

Most nézd meg a pipákat, gondold végig, és meg is van a tennivalód a következő hétre. Hajrá!

 

 

 


Friss hírek

Így történt

Online látogatók

Oldalainkat 38 vendég és 0 tag böngészi