Ha babát vársz vagy már megszületett és egyedül vagy, sok kérdésed lehet. Itt van néhány, amit ti kérdeztetek, mi pedig igyekeztünk válaszolni rájuk.

Ha neked is kérdésed van, itt felteheted: info(kukac)egyszulo.hu

De előbb olvasd el az alábbi válaszokat, hátha ezek is segítenek.

 

Ha az "egyedülálló vagy és az apa nem ismeri el a babát" eset áll fenn, akkor mi kerül a gyerek anyakönyvi kivonatába ill. később az osztálynaplóba, stb. az apa neveként? Értem, hogy a családnevet hogyan állapítják meg, csak konkrétan ezt az "apja neve" rovatot nem értem, hogy mi lesz majd ott.

Ha bíróság elé viszed az ügyet "apaság megállapítása", és sikeres lesz az ügy, akkor az édesapa neve kerül be. Egyébként egy úgynevezett 'képzelt apa' neve kerül be az anyakönyvi kivonatba. Neked kell kitalálni egy fiktív nevet, címet, és születési adatot, és az ügyedet intéző gyámügyi előadó leellenőrzi, hogy valóban nem létezik-e ilyen személy. Ez nem zárja ki egyébként, hogy később pert indíts az édesapa ellen, vagy ha esetleg jóra fordulnak a dolgok, el is ismerheti gyerekének és akkor új anyakönyvi kivonatot kap. Ha férjhez mész, és/vagy a gyerekedet örökbe fogadja valaki, akkor is megváltoztatható az apa neve. A "képzelt apa" bejegyzés tehát nem örökre szól. A gyerek családnevéről külön kell nyilatkozni, de a "képzelt apa" bejegyzés esetén is kaphatja a te családnevedet is. Érdemes mindezekről, még a baba születése előtt tájékozódni. Üdvözlettel egy már 11 éves kislány anyukája, aki hasonló helyzetben volt.

- Köszönöm a választ! Bíróság biztosan nem lesz belőle, és az apa külföldi állampolgár. Csak azt nem értem még mindig, hogy mivel ez az adat gyakorlatilag szinte sehol nem kell, miért nem lehet letudni azzal, hogy "ismeretlen". Ha meg kellene az adat bármihez is, akkor mire jó, hogy fiktív. Kicsit az az érzésem, hogy a bürokrácia pofán röhögi önmagát.

Nekem az lenne a kérdésem: az apa nem ismerte el a gyermeket, még a gyámügy hivatalos megkeresése előtt lakóhelyet változtatott, hollétét előttem titkolta. Hogyan lehet megtalálni, a gyámügy mit tehet ilyen esetben ,hogy elindulhasson az apasági per?

Kedves Érdeklődő Anyuka! A gyámügy hivatalból indíthat keresést az önkormányzati lakcímnyilvántartónál.


Nekem az a kérdésem, hogy román állampolgár vagyok és a párom kettős állampolgár és milyen papírok kellenek az apasági nyilatkozathoz? Itt élünk Budapesten. Azt olvastam, hogy 30 napnál nem lehet régebbi a nyilatkozat, ez így van? És a kismamának kell hajadon nyilatkozatot vinni? Köszönöm a választ!!

Kedves Anyuka! Leveléből azt vélem kiolvasni, hogy még nem született meg a kisbaba. Ebben az esetben már a kórházba a kész apasági nyilatkozattal érdemes menni a későbbi névviselési bonyodalmak megelőzése érdekében. A legújabb információim szerint 2010. januárjától valóban 30 napnál nem régebbi, közjegyző által hitelesített apasági nyilatkozatra van szükség. Ezek az ügyek a helyi önkormányzat belső rendelkezései alapján általában jegyzői hatáskörbe tartoznak és az önkormányzatnál a gyámhivatal, vagy a szociális osztály foglalkozik velük. Az említett hajadon nyilatkozatról nem találtam információt, ezt a helyi önkormányzatnál lenne érdemes megkérdezni.


Azt szeretném kérdezni, hogy mit kell akkor tenni, ha az apa elismeri az apaságot, (vállalja, hogy fizetni fogja a gyerektartást, a különböző költségeket), de nem szeretné, ha a nevére anyakönyveznék a gyereket!?

Amennyiben az apa elismeri a gyermeket, és a születéskor őt jelöli meg apaként, akkor automatikusan az apa nevére kerül a gyermek. Ekkor, hacsak az apa nem indít pert az apaság elhárítására, természetesen gyermektartást kell fizetnie. Ha viszont a kórházban nem jelöli meg apaként, akkor nem árt egy megállapodást kötni a gyermektartásdíjról és az említett különböző költségekről, mert ennek hiányában semmi nem kötelezi az apát a fizetésre, és ha tartásdíjat szeretne kapni, akkor Önnek kell eljárást indítani az "apaság vélelmének megállapítása" címén.


Kérdésem az lenne, hogy egy hölgy engem mond gyermeke apjának,de ez lehetetlen nem volt vele szexuális kapcsolatom. De ki szeretném tisztázni a helyzetet mert kínos ugye bár ö bár mikor elő állhat vele. Egymástól 60km-re lakunk,a gyermek még nincs 1éves. Nem tudom hova forduljak vagy hogy indítsam el az ügyet. Az apasági vizsgálat lenne a legtisztább.

Szóbeszéd, pletyka ellen igen nehéz védekezni. Apasági vizsgálatot pedig az anya kérésére szoktak indítani, általában akkor, ha az anyának követelése van Önnel szemben. Tehát, ha a gyermek anyja hivatalos nyilatkozatban (pl. gyámhivatalnál) állítja, hogy Ön a gyermek apja, vagy bíróság előtt indít apaság megállapítására irányuló eljárást, akkor Önnek lehetősége van apasági vizsgálatot kérni az ügyben eljáró bíróságtól.

- Köszönöm az információt. Azt szerettem volna elkerülni, hogy ha lesz családom és gyermekem, lehetőleg az anya ne akkor hurcoljon meg. De ha jól értelmezem, én nem indíthatom el a vizsgálatot vagy a bírósági folyamatot. Köszönöm

Azt szeretném kérdezni, hogy reprodukciós eljárás során fogant baba apaságát az apja nem akarja elismerni „apasági nyilatkozattal” okoz-e ez gondot? A jogszabályból én azt olvastam ki, hogy a „lombik” baba apja és anyja, „apasági nyilatkozat” nélkül is a lombik-eljárásban résztvevők (élettársam és én). Én azt szeretném, hogy a gyerek első anyakönyvébe apaként tényleg az apja, családi neveként az apja családi neve kerüljön. Van-e erre reális esélyem? Válaszát előre is köszönöm.

A reprodukciós eljárásra - ivarsejt adományozásra - kizárólag az adományozó által is aláírt hozzájáruló írásbeli nyilatkozat birtokában kerülhet sor. Ilyen esetekben nincs szükség az anyaság, apaság bírósági úton történő megállapítására.

- Köszönöm szépen, hogy továbbította jogi szakértőjük válaszát. Ez megerősített abban, hogy a gyermek első anyakönyvébe a valódi apja kerülhet.

Kedves Fórumozók! A kérdésem a következő lenne. Jelenleg tart a válóperem, nem tudni mikor mondják ki véglegesen a válást. A problémám az, hogy gyermeket várok az új párommal. Ilyen esetben a születendő gyermek a "férjem" nevét fogja viselni??? Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ezt kikerüljük? Van valami jogi lépés, nyilatkozat, vagy bármi hogy a párom, az Apuka nevén legyen a gyermek??? Köszönettel Kitta

Kedves Kitta! Ebben az esetben két alternatíva lehetséges. Egyikben lehet kérni, hogy a bíróság sürgősséggel tűzze ki a tárgyalást, amelyen meg kell jelennie a válófélben lévő férjnek és jelenlegi élettársnak, és mindkettőjüknek a bíróság előtt jegyzőkönyvbe foglaltatni a lemondó, illetve a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot. Ugyanezeket a nyilatkozatokat a gyámhivatal előtt is meg lehet tenni. Mindkét esetben jegyzőkönyv készül, melyet a születendő gyermek anyakönyvezésénél be kell mutatni, ennek alapján kerül bele a születési anyakönyvbe az apa neve.

- Köszönöm szépen az információt! Lehetséges, hogy a gyámhivatalnál talán gyorsabban fog ez az egész eljárás. A bíróságon nem biztattak minket sok jóval. Már egy hónapja beadtuk a keresetlevelet közös megegyezéssel, stb, de még az első tárgyalást sem tűzték ki. Ahogy számolom, a békéltetőig még szintén van + három hónap. Ezt vajon ki kell várni? Vagy nem lehet rögtön nyilatkozni, hogy a válási szándékunk mindkettőnk részéről megalapozott??

Igen, valószínűleg a gyámhivatali ügyintézés a gyorsabb, ott viszont, ha még nem volt bírósági tárgyalás, a bíróság által adott ügyszámra kell hivatkozni. Előtte azért érdemes lenne felhívni őket (a gyámhivatalt), nincs-e szükségük egyéb adatra, okmányra.


Én pont a másik oldalon vagyok, az én páromat hálózta be egy nő, aki terhes lett. A nyolcadik hónapban szólt a páromnak. Mikor elé álltam, azt mondta semmi közük egymáshoz ez csak az ő gyereke. Eltelt 2 év és most már apasági nyilatkozat, és pénz kell neki. Sok pénz. Még több pénz. 300e. Ft visszamenőleg, havi 50e Ft, babakelengye 150e. Ft. Minden héten jön levél az ügyvédétől. Ami engem nagyon érdekelne, ha elismeri az apaságot a párom, van-e olyan megoldás akár per is, hogy a nevét ne adja? A gyerekről szó sincs az ügyvédi levélben, csak a pénzről! Pénz vagy van, vagy nincs, de a nevét ne! Köszönöm válaszát

Ez sem könnyű helyzet, és viszonylag kevés az információ a pontos válaszhoz. Ha jól értem afelől nincs kétség, hogy a gyermek vér szerinti apja az Ön férje. Ebben az esetben a névhasználatot nem lehet megtiltani, hacsak az anya által indított apasági vizsgálat nem zárja ki egyértelműen ezt a lehetőséget. Ami az anyagiakat illeti, visszamenőleg, legfeljebb 6 hónapra lehet gyermektartást kérni.


Én igaz még csak 20 hetes kismama vagyok, de gondok vannak a 'párommal' így visszaköltözök a családomhoz, rendezett és normális körülmények közé egy két szintes családi ház felső szintje csak a miénk lesz a kisfiammal. A 'párom' nem igazán szeretné a nevére venni a gyermeket, tehát apasági nyilatkozat nem lesz, így úgy tudom automatikusan az én nevemre kerül. A kérdésem az lenne, hogy a későbbiekben van rá esély, hogy valamilyen módon elvegye tőlem a gyermeket? Vagy így, hogy nem nyilatkozik az apaságról nincsen semmilyen joga sem a gyerekhez? Fentebb olvastam, hogy az apasági vizsgálatot az anyuka indíthatja csak el, nekem ez nem áll szándékomban, még a gyerektartás sem érdekel, csak ne kelljen még hallanom se a 'páromról'. Köszönöm,Szandra

Kedves Szandra! Sajnálom, hogy nem felhőtlen örömmel, hanem efféle gondok között várja a kisbabát. Ha a levélben felvázolt megoldást választja (nincs apasági nyilatkozat, sem tartásdíj), akkor természetesen az Ön nevén anyakönyvezik a megszületendő kisbabát. Arra viszont nincs garancia, hogy ezzel a lépéssel egyszer s mindenkorra távol tudja tartani párját a gyermektől. Ha ugyanis volt párja meggondolja magát, és bírósági keresetet indít a gyermek láthatása iránti igénye ügyében, akkor még az is előfordulhat, hogy - egy feltehetően hosszú procedúra végeztével - a bíróság kötelezi Önt, hogy biztosítsa a bíróság által megállapított feltételek közötti láthatást.


Friss hírek

Így történt

Online látogatók

Oldalainkat 54 vendég és 0 tag böngészi