Az alábbiakban munkavállalással kapcsolatban felmerülő problémákról, gyakori kérdésekről olvashattok, és hozzájuk kapcsolódó válaszokat, praktikus segítséget is találtok.

 

1. Szeretnék visszamenni dolgozni a GYED után, de a főnököm azt mondta, nem tudja visszaadni a régi munkakörömet, így ha visszamennék, ki kell rúgnia. Megteheti ezt? Nincs felmondási védelem a gyermekem 3 éves koráig?

A gyermek 3 éves koráig tartó védelem megszűnt 2012. július elsejével. Csak akkor vagy védett, ha fizetés nélküli szabadságot veszel igénybe. Ha                     visszamennél dolgozni, azaz megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, valóban felmondhat megfelelő indok esetén a munkáltatód. Erről többet a munkajogi tájékoztató Másik munkakör vagy felmondás? pontjában olvashatsz.

2. Fel akarnak mondani nekem, mert megszűnt a munkaköröm, amíg odahaza voltam a kislányommal. Ha felmondanak, jár nekem végkielégítés és felmondási időre járó bér? Mennyi pontosan?

A munkakör megszűnése miatti munkáltatói felmondás esetén a végkielégítés és a felmondási idő hossza attól függ, hogy az adott munkáltatónál                     munkaviszonyban töltött évek száma mennyi. A felmondási idő és végkielégítés pontokban megtalálod a részletes leírást a kiszámításhoz.

3. El akarnak küldeni a cégtől, s csak egy közös megegyezést postáztak ki. Köteles vagyok aláírni ezt? Mit csináljak most?

Nem, nem vagy köteles aláírni. A közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetéshez az kell, hogy mind a két fél beleegyezzen a munkaviszony           megszüntetésébe: ha ez neked nem felel meg, akkor nem kényszeríthetnek. Érdemes azt is megvizsgálni, hogy milyen anyagi juttatás van benne, s ha               kevesebb, mint ami felmondás esetén járna, nyugodtan utasítsd vissza. Küldd vissza postán, s írd meg mellé, hogy ezt nem áll módodban elfogadni, s aláírni.

További információt a Közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés pontban találsz.

4. Minden esetben jár a végkielégítés? 

Nem, vannak olyan esetek, amikor nem jár: ilyen például az, ha a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásod miatt szüntették meg a jogviszonyt, vagy ha azonnali hatállyal mondtak fel neked, valamelyik lényeges munkaköri kötelezettséged súlyosan gondatlan megszegéséért. Nézd meg kérlek a végkielégítés    című pontot.

5. Más cégnél szeretnék dolgozni a GYED alatt, megtehetem?

Fontos megnézni, hogy a munkaszerződésed hogyan rendelkezik a további jogviszony vállalásáról: vannak cégek, ahol nem tiltják, vannak, ahol előzetes           engedélyhez kötik. Bejelenteni azonban a Munka törvénykönyve alapján biztosan kötelező (együttműködési és tájékoztatási kötelezettség, munkáltató jogos gazdasági érdekének védelme).

6. Három gyermeket szültem, most mennék vissza GYES után dolgozni. A bérszámfejtő azt mondja, csak a legutolsó gyerek után jár a szabadság. Igaza van?

Nem. Amennyiben a korábbi gyermekek születése után nem mentél vissza dolgozni, nem szüntetted meg a fizetés nélküli szabadságot, s nem adták ki a fizetett szabadságokat, azok felhalmozódtak, s most kell egyszerre kiadniuk számodra. A gyermek után igénybe vett szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság első 6 / 12 hónapja alatt járó szabadságnapok nem vesznek el. Nézd át kérlek a Szabadságszámítás a gyermekgondozás miatti otthonlét után, ezen napok kiadásának szabályai pontot.

7. Két gyermeket szültem, s most a GYES után nem akarják a gyermek utáni pótszabadságokat kiadni, arra hivatkozva, hogy nem igényeltem őket az adott évben. Tényleg elvesztettem ezeket?

A gyermek utáni pótszabadság igényléséhez általában a munkáltató ad egy formanyomtatványt a dolgozóknak, azaz ha a szülés évében nem küldték ki neked, akkor ez nem a te hibád. Mivel ezeket a pótnapokat úgysem tudták volna kiadni korábban, ha igényelted volna, akkor sem, semmi nincs veszve. Igényeld most, s kötelesek kiadni!

8. Jár szabadság a veszélyeztetett terhesség (keresőképtelenség) idejére is? 

A jelenleg hatályos törvény szerint igen, ha keresőképtelen vagy, mert veszélyeztetett terhesnek ítél meg az orvosod, jár a fizetett szabadság a keresőképtelen     időszakra is. Azonban ha ez 2013-ban vagy 2014-ben volt, s visszamenőleg érdekel a dolog, az akkori szabályozás szerint csak a naptári évenként 30 napot meg nem haladó időszakra járt.

9. GYED mellett szeretnék dolgozni, a gyermekem 9 hónapos. Le kell mondanom a GYED-et, s ha nem, vany-e időkorlátozás (mondjuk, csak napi 6 órát dolgozhatok, stb.)

Jelenleg időkorlátozás nélkül, azaz teljes munkaidőben lehet GYED mellett dolgozni.

10. GYES-t kapok jelenleg, a legkisebb gyermekem 2,5 éves, s mivel 3 gyermekem van, GYET-et szeretnék majd kérni utána. Dolgozhatok mindkettő mellett simán?

GYES mellett nyugodtan dolgozhatsz teljes munkaidőben, de GYET mellett ennek mértéke nem haladhatja meg, a heti 30 órát. Kivéve azt az esetet, amikor a     munkavégzés helye az otthonod, ekkor mehet teljes munkaidőben.

11. 2013-ban jött világra az első, 2014-ben pedig a második kislányunk. Szóltam a munkáltatómnak, hogy idén októberben szeretnék visszamenni dolgozni, ekkor a kisebbik lányom 2 éves lesz. Telefonon felhívtak s közölték velem, hogy teljesen más munkakört adnának, s a korábbi 1 műszak helyett 3 műszakba kell járnom. Megtehetik ezt velem? 

A gyermeked 3 éves kora előtt nem szabad a jelenleg hatályos törvény szerint éjszaka dolgoznod. Ha visszatérsz dolgozni, megszüntetve a fizetés nélküli           szabadságot, akkor ha az eredeti munkakörödbe nem tudnak visszavenni, olyat kell ajánlaniuk, ami megfelel a törvényes feltéteknek, erről többet a Másik munkakör vagy felmondás? pontban olvashatsz. Azonban az így felajánlott állás nem lehet éjszakai munka. Ha ez az állás nem felel meg, nem vagy köteles elfogadni, visszautasíthatod, s ekkor nekik kell felmondaniuk, vagy olyat ajánlani, ami megfelel neked.

12. 5 éves a kisfiam, egyedül nevelem. A főnököm kitalálta, hogy jövő hónaptól áttesz egy másik, 30 km-rel távolabb lévő városba, mert ott van szüksége több dolgozóra az ottani boltban. Megteheti ezt?

A törvény az egyedülálló szülőt védi, mégpedig olyan módon, hogy nem helyezhet át téged más városba a főnököd a hozzájárulásod nélkül a gyermeked 16 éves koráig. Nem vagy köteles tehát végrehajtani ezt az utasítást. Olvasd el a Munkavégzés a visszatérés után – speciális korlátozások című pontot!

13. Egyedül nevelem a két lányomat, a kisebbik most múlt 3 éves. A főnököm jövő héttől túlórázni akar behívni, mert nagyon sok megrendelést kapott a cég, s azt mondta, nem fogad el semmilyen kifogást, mennem kell. Igaza van, tényleg túlóráznom kell?

Ha egyedülálló szülő vagy, a legkisebb gyermeked 3 éves kora után a 4 éves kor eléréséig a te beleegyezéseddel lehet csak kútórát elrendelni neked, kivéve, ha baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése miatt van szükség a túlórákra. Mivel a sok megrendelés nem ez a kategória, nem kötelezhetnek a túlórázásra. Olvasd el a Munkavégzés a visszatérés után – speciális korlátozások című pontot!

14. 4 órában szeretnék dolgozni a régi cégemnél, ha a GYED lejár, mert 3 gyerek mellett nem bírom megoldani a 8 órás munkát, s a korábbi munkaköröm is megvan még.  A HR-es azt mondta, hogy ez a cégnél nem szokás, s ne is kérvényezzem, felejtsem el. Igaza van?

A hatályos törvény szerint a 4 órás részmunkaidős foglalkoztatás nem a munkáltató jóindulatán vagy szokásain múlik, hanem törvényi előírás ennek biztosítása a gyermek 3 éves koráig, ha a munkavállaló igényli. 3 vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén pedig nem is a 3, hanem az 5 éves korig biztosítja ezt a törvény. Ha a munkaköröd megvan, üres, azaz vissza tudnak venni téged, akkor bizony a 4 órát sem tagadhatják meg. Olvasd el a Kötelező részmunkaidős foglalkoztatás pontban írtakat!

15. 6 órában szeretnék dolgozni, mert akkor a gyerekeket is meg tudom oldani, s a fizetés sem olyan kevés. A cégnél azt mondják, hogy ezt nem kötelesek megadni. Tényleg így van?

Igen, a teljes munkaidő felében, azaz 4 órában kötelező a részmunkaidős foglalkoztatás – s ez is csak a gyermek 3 éves koráig (3 vagy több gyermeknél az 5 éves korig). A 6 órás munka csak a munkáltató jóindulatán múlik. Olvasd el a Kötelező részmunkaidős foglalkoztatás pontban írtakat!

16. Új munkakört ajánlottak az eddigi helyett, de megint próbaidőt akarnak kikötni, mert hogy ezen a területen nincs annyi tapasztalatom, s nem biztos, hogy beválnék a főnök szerint. Lehet ilyet?

Ha a próbaidőd már régen letelt, nem köthetnek ki újabb próbaidőt szerződésmódosításkor. Ha még nem telt le, mert nemrég kezdtél a cégnél, s a próbaidőd nem volt 3 hónap, akkor egy alkalommal meghosszabbíthatjátok, de összességében akkor sem lehet 3 hónapnál több a próbaidő!

17. Új munkakörbe akarnak tenni, s 30 %-kal alacsonyabb bért adnának. Mit tehetek? El kell fogadnom?

A munkakört – és a munkabért is - csak munkaszerződés módosítással lehet változtatni, ehhez pedig mindkét fél beleegyezése kell. Ha neked az új munkakör és a bérezés nem felel meg, nem vagy köteles aláírni, s az, hogy nem fogadtad el ezt az ajánlatot, nem lehet indok a felmondásra.

18. 7 éves gyermekem egyedül nevelem. A munkáltatóm kötelezhet-e kétműszakos munkaidőre, ami a délután esetében azt jelenti, hogy 12:00-tól 20:00-ig kell dolgozni? Van olyan törvény, ami ez ügyben véd engem és a gyermekem?

Sajnos a gyermek 3 éves kora után - egyedülálló szülő esetén sincs - a munkaidő-beosztásra vonatkozóan nincs semmilyen védelem, vagy korlátozás, és mivel a munkaidő-beosztás joga a munkáltatót illeti meg, igenis megteheti, hogy több műszakos munkavégzés esetén délutánra is beosztja az egyedülálló munkavállalót. 

Létezik ugyanakkor a méltányosság elve, azaz a munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat. Ha tehát a munkáltató megtehetné munkaszervezési, technológiai, egyéb szempontok alapján, hogy mást oszt be kétműszakos munkavégzésre (például gyermektelen, vagy nem egyedülálló kisgyermekes dolgozót), és az egyedülálló anyukát kizárólag délelőtti műszakban foglalkoztatja, akkor ezt a méltányosság elve alapján meg is kell tennie. Az más kérdés, hogy ezt valóban megteszi-e, akár kérés nélkül, akár a dolgozó panasza alapján.