2017 eleje óta nagyon aktívan dolgozunk a központ kialakításán. Az egyszülős családoknak szóló programok és szolgáltatások mellett nagyon sok háttérmunka zajlik, hiszen egyszerre építjük és működtetjük is a központot. Az eddig történt lépéseket és a várható eseményeket, történéseket folyamatosan megosztjuk és frissítjük ezen az oldalon.

    JELENLEG     

Célegyenesben az Egyszülős Központ
Jövő év elején megnyílik Budapesten az Egyszülős Központ. A Magyarországon és nemzetközileg is egyedülállónak számító intézmény az Üllői úton található majd. A több mint 600 négyzetméteres ingatlan felújítása november 21-én kezdődik és a tervek szerint jövő év februárjától fogadja majd az egyszülős családokat.

Időkeret és családkohézió témaörben mini-kutatást végzünk
Nektek hogy sikerül beosztani az időtöket? Mennyi időt jut pihenésre, közös játékra, olvasásra. saját magatokra? Vegyetek részt mini kutatásunkban, hogy lássuk, mi a helyzet ezen a téren: https://goo.gl/aJYQeR

Esti beszélgetések 
Kéthetente más-más témában beszélgethettek Győri Ikdikó pszichológussal az Esti beszélgetések című online programunkban. A beszélgetések után készült összefoglalót is elolvashatjátok a program oldalán


     2017 NOVEMBER     

Novemberi témánk a gyermekelhelyezés volt
Ebben a hónapban ezt a kérdéskört jártuk körbe. Az Egyszülős Magazinban kézdezz-felelek formában taglaltuk a kérdést és az Esti Beszélgetések online programunkban is foglalkoztunk ezzel a témakörrel.

Családi adventi koszorú készítés a Legyél a mi nagyink! program keretében
Az ünnepek közeledtével családi adventi koszorú készítő délutánt szerveztünk. A koszorúkat a december 3-án megrendezésre kerülő Jótékonysági Adventi Vásárra készítettük, ahol az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány is részt vett. Több mint 30 koszorút készítettünk, melynek nagy részét meg is vették az érdeklődők.

Részt vettünk a FICSAK által szervezett jótékonysági adventi vásáron
december 3-i vásáron különféle szervezetek képviselői saját készítésű karácsonyi portékákat árusítottak és a teljes bevételt a leukémiás és daganatos gyerekek gyógyulását segítő Őrzők Alapítvány javára ajánlották fel. A vásárontöbb mint 2 millió Ft bevétel gyűlt össze.


     2017 OKTÓBER     

Elkészült az új arculatunk
Hamarosan megújult arculattal jelenünk meg, reméljük, tetszeni fog nektek. Facebook oldalunkon már láthatjátok is az új logót.

Tartásdíj hónapot tartottunk
Októberben egy olyan témával foglalkoztunk, amivel kapcsolatban a legtöbb kérdést kapjuk tőletek.  Összegyűjtöttünk sok hasznos infrmációt, megkérdezünk szakembereket és szülőket is a témában: Tartásdíj hónap. A hónap során több mint ötezren látogattátok meg a témában született írásokat és a hónap kérédésáére is sokan válaszoltatok. Itt találjátok az eredményeket.

Egy nagyobb konferencián képiseltük az egyszülős családokat
2017. október 12-én a Csak egy nő konferencián vett részt Nagy Anna, az alapítvány vezetője. Errők készített is beszámolót a debreceni hírportál.


     2017 SZEPTEMBER     

Egyszülős klub indult Pécsen
A táborszervezés során a vidéki helyszínek bekapcsolódásával megjelentek a budapesti Egyszülős Központ magyarországi hálózatának "csírái" is. Pécsen szeptemberben már el is indult az Egyszülős Klub, melyet lehetőségeinkhez mérten mi is támogatunk, elsősorban azzal, hogy kommunikációs csatornáinkon segítjük a klub beindulását.

Szeptember 21-én elkezdődtek az Esti beszélgetések
Szeptembertől "Esti beszélgetések" címmel online adásokat indítottunk Győri Ildikó pszichológus vezetésével. A kéthetente, csütörtök esténként jelentkező programban mindig más témában hallgathatnak meg egy rövid előadást az érdeklődők, majd feltehetik kérdéseiket a szakembernek. A beszélgetésekről beszámolunk online magazinunkban, az első adás beszámolóját itt olvashatjátok.

Kampányt indítottunk a gyerekek egészséges táplálkozásáért
Szeretnénk, ha az egyszülős gyerekek az egészséges táplálkozásban sem lennének hátrányban a többiekhez képest - ezért a tanévkezdés alkalmából erre hívtuk fel a figyelmet.  A TÉT (Táplálkozás, Életmód és Testmozgás) Platformmal közösen szerveztünk egy eseményt, ahol Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke és Németh Kristóf színművész, a Fórum Színház igazgatója, egyedülálló apuka bemutatták, hogy milyen egészséges ételek kerülhetnek a gyerekek uzsonnásdobozába, amelyek mindenki számára hozzáférhetőek és könnyen elkészíthetőek. Ezután a TÉT civil szervezettel együttműködési megállapodást írtunk alá arra vonatkozóan, hogy további közös, szemléletformáló akciókat szervezünk. Néhány receptet honlapunkra is feltöltöttünk. 

500 év 500 km - Mozgasd meg a lelked! - Az egyszülősök csapata is részt vett a jótékonyságo futáson
Szeptember 26-án indult a Bethesda Gyermekkórház szervezésében az 500 év, 500 kilométer a gyermekekért jótékonysági futóesemény, ami több szempontból is szakított a hagyományokkal – egyrészt nem pénzt vagy adományokat gyűjtött, hanem tettekkel segített, másrészt egy igazán különleges gyermekotthonban élő gyermekekre, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakóira hívta fel a figyelmet. Félmaratont futott velünk az egyszülősök csapatában Estefán Zsolt, szerkesztő-riporter aki hosszú ideje neveli egyedül két lányát.

2017. nyara számokban

 • 110 kérdés-kérés, 44 tanácsadás (jogi, lelki segély és mediációs)
 • 130 sajtómegjelenés
 • 12,600 Facebook követő
 • 200,000 havi átlagos elérés Facebookon
 • 3 hírlevél, 750 hírlevél feliratkozó
 • 8,300 honlap látogató
 • 12,600 online magazin olvasó két hónap alatt
 • 300 táborozó

     2017 AUGUSZTUS     

Százötven egyszülős gyermek nyaralt Erzsébet táborban
Százötven, egyszülős családban élő gyermek nyaralhatott augusztusban egy hétig Fonyódligeten, az Erzsébet-táborban jelképes összegért az Emberi Erőforrások Minisztériumával történt egyeztetések eredményeképp. A táborban 10 fős csoportokban vehetnek részt a gyerekek, a csoportok szervezésében egyszülők segítettek nekünk Budapesten és országosan is több helyszínen.


     2017 JÚLIUS     

Elindult az Egyszülős Magazin
Július elején elindítottuk az Egyszülős Magazint, ami hiánypótló a maga nemében. A magazinban foglalkozunk az egyszülős családok sajátos gyereknevelési igényeivel (Játszótér), lelki, jogi, pénzügyi tanácsokat adunk (Rendelő), az egészséges életmóddal, sportolással (Tornazsák) és pihenéssel, kikapcsolódással (Kimenő) kapcsolatos ötleteket adunk, valamint megosztjuk olvasóink személyes történeteit is (Kanapé). A magazinnak az első hónapban már több mint 5,000 olvasója volt!

Előkészítettük és szerveztük a gyerekek nyári táborozását
Az idei nyáron nagyon jelentős feladatunk volt, hogy összesen közel 300 gyermek táborozását megszerveztük. Két táborozónk élménybeszámolót is küldött: Az év tíz legjobb napja – így táboroztam a DUE-val, Felejthetetlen élmény a Liget Lovardában. Gergő, a DUE tábor kedvezményezettje azóta gyakornok lett egy helyi újságnál.


     2017 JÚNIUS     

135 egyszülős gyermek kedvezményes nyári táborozását tettük lehetővé
Kedvezményes, kreatív, tematikus napközis nyári tábort biztosítottunk 3-12 éves gyermekeknek az egész szünidőben. A táborokban 3 helyszínen - Újbudán, Érden és Győrben - , hetente 5-5-5 gyermek vehetett részt, így összesen 135 gyermek jutott kedvezményes napközis táborhoz. Volt köztük színházi , nyelvi , fotós, zenei, mesélős, természetbúvár, cirkuszi, sőt még Disney tábor é és sporttábor is. A táborokat 3000 FT/hét áron vehették igénybe a családok.

Egyedi táborlehetőséget tizenhárom gyermeknek biztosítottunk
Megkerestünk nagyon sok nyári tábort szervező intézményt, melyek közül héttel sikerült is együttműködést kötnünk. Ők nagyon kedvezményesen, általában a teljes ár 10%-áért biztosítottak egyedi táborlehetőséget, amit ezúton is köszönünk nekik. A nyári tábori programban partnereink voltak: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szentendre, Aquincum Múzeum, British Council, Felfedező tábor, Liget Lovarda, Bilimbó Háza Naphegy, DUE Médiahálózat.


     2017 MÁJUS     

Nyári tábori börzét szerveztünk
Kutatásunk szerint a szülőknek az egyik legnagyobb probléma a nyár megszervezése, ezért május 28-án részt vettünk egy Családi Fesztiválon, ahol Nyári Tábor Börzért tartottunk. Itt kedvezményes tábori lehetőségeket ajánlottunk az érdeklődőknek.

COFACE tagok lettünk
Hosszabb távon fontos célkitűzésünk, hogy közép-európai központtá váljuk, de már most igyekszünk bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe. Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány is tagja lett az európai családszervezetek hálózatának, a COFACE-nak. Büszkék vagyunk, hogy már teljes jogú tagként képviselhettük az egyszülőket a "Families on the move" konferencián Brüsszelben.
Első lépésként lefordítottuk angolra a tavaszi kutatásunk legfontosabb eredményeit, amit a COFACE már közzé is tett hírlevelében.

2017. tavasza számokban

 • 100 sajtómegjelenés
 • 9,500 Facebook követő
 • 700 hírlevél feliratkozó
 • 6,000 honlap látogató
 • 40 szülő kapott már jogi tanácsot és lelki segítséget
 • 3 hírlevél

     2017 ÁPRILIS     

Kóstolj bele az Egyszülős Központba! címmel nagyszabású eseményt szerveztünk
2017 április 2-án egy nagyon jó hangulatú esemény keretében ízelítőt adtunk az ősszel fizikailag is elinduló Egyszülős Központ működéséből, és ünnepélyesen elindítottuk az online igénybe vehető szolgásainkat. A több mint 100 fős rendezvény fontosabb eseményeit és programjait élőben közvetítettünk a Facebookon, amit így közel kétezren követték a megnyitót.
A programon az érdeklődők találkozhattak jogász, pszichológus és mediátor tanácsadóinkkal és a központ munkatársaival. Emellett a szülők kikapcsolódását biztosító programokkal is készültünk, mert erre olyan ritkán van lehetőségük. Volt zumba, beszélgetősarok, házimozi Vekerdy Tamás tanácsaival, és persze a gyerekekre ezúttal mi vigyáztunk. A rendezvényen nagyon nagy volt a média érdeklődés.

Elindítottunk az Egyszülős Központ online szolgáltatásait
Áprilistól ingyenes jogi tanácsadást biztosítunk a nehéz jogi problémával szembesülő egyedülálló szülőknek. Emellett mediációs tanácsadást biztosítunk azoknak, akik családi, iskolai vagy egyéb konfliktusaik megoldására alternatív vitarendezést, mediációt vennének igénybe. Partnerünk ebben a Közép Európai Mediációs Intézet (KEMI), akikkel közösen szeretnénk elérni, hogy minél többen megismerjék és alkalmazzák a vitarendezés ezen hatékony, gyors és költséghatékony módját. A nehéz lelki terhekkel vívódó, krízishelyzetben lévő egyedülálló szülőknek pszichológusaink és szociális munkás segítőink adnak támogatást. A tanácsadásokra online lehet bejelentkezni, a segítséget e-mailben, skype-on keresztül, telefonon vagy személyesen lehet igénybe venni.


     2017 MÁRCIUS     

Önkéntes tanácsadókat szerveztünk
Felállt az önkéntes tanácsadó csapatunk: 10 jogász, 2 pszichológus és egy 56 fős mediátor csoport segíti a munkánkat. A segítséget igénylők online küldhetik be kérdéseiket, kéréseiket és mi ezeket továbbítjuk önkéntes segítőinknek. A válaszokat aztán elküldjük az érintetteknek. A gyakran ismétlődő kérdésekből és a válaszokból őszre összeállítunk egy jogi fogalomtárat és online válaszgyűjteményt.

Elindult a hírlevél szolgáltatásunk
Márciusban küldtük ki az első hírlevelünket, melyek azok kapnak, akik regisztrálnak honlapunkon, illetve programjainkon igénylik azt. A hírlevelet havonta és kiemelt jelentősíégű események kapcsán küldünk a regisztráltaknak.

Több mint ezren vettek részt online kutatásunkban
Több mint ezren kitöltötték az online kérdőívünket, melynek eredményről ez Egyedülálló Szülők Napján sajtóközleményt is kiadtunk. A visszajelzések nagyban segítik a munkánkat és a központ szolgáltatásainak kialakítását.


     2017 FEBRUÁR     

Elindítottuk online kutatásunkat
Eddigi tapasztalataink, a januári fókuszcsoportok és a témában járatos kutatókkal való egyeztetések alapján összeállítottunk egy részletes kérdőívet, melyben arról kérdeztük az egyedülálló szülőket, hogy milyen nehézségekkel szembesülnek a mindennapokban és a központ hogyan tudná segíteni az életüket.

Pályázatokat írtunk és nyertünk
Az állami támogatás mellett fontosnak tartjuk, hogy más forrásokat is találjunk céljaink megvalósításához, ezért folyamatosan figyeljük a lehetőségeket és pályázunk is. Ennek eredményeképp pályázatot nyertünk egy egyszülős online magazin elkészítésére, valamint a Legyél a mi nagyink! programunk folytatására.


     2017 JANUÁR     

500 millió Ft támogatást kaptunk egy budapesti Egyszülős Központ létrehozására és működtetésére
A 11 éve működő Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány csodálatos lehetőséget kapott: létrehozhat Budapesten egy modellközpontot. Az Egyszülős Központ létrehozásának három fő célkitűzése: az egyedülálló szülők társadalmi elfogadottságának elősegítése, gyakorlati segítség a mindennapokban és közösség építése. Ezt támogatja egy szociológusokkal, kutatókkal közösen végzett az a szakmai imázsépítés. Hosszabb távon pedig célunk egy országos hálózattal rendelkező közép-európai központtá válni.

Elindult a központ tervezése, kialakítása, létrehozása
Első lépésként összeált a csapat, akik az Egyszülős Központ létrehozásán dolgoznak majd.
Kutatással kezdtük az előkészítő munkát, melynek első lépése két fókuszcsoportos beszélgetés volt. Az egyedülálló szülőkkel arról beszélgettünk, hogy milyen nehézségekkel küzdenek a hétköznapokban és milyen segítségre lenne leginkább szükségük.
Emellett nagyon sok olyan tennivalónk van, ami kevésbé látványos, de elengedhetetlen a központ létrehozásához: helyszínkeresés, szerződések, beszerzések, munkafolyamatok kialakítása, pályázati lehetőségek figyelése, tervezés stb.