Sajtómegjelenések

Rendszerszintű változást hoz a tartásdíjtörvény bevezetése

A koronavírus-járvány különböző hullámaiban számos cég mondott fel azért a munkavállalóknak, mert a szülő nem tudta kire bízni a kisgyermekét, akivel otthon kellett maradnia – osztotta meg az Egyszülős Központ tapasztalatait Nagy Anna, a szervezet kuratóriumi elnöke. Kitért arra is: ma még kilencvenezer gyermek nem jut hozzá a neki bíróságilag megítélt tartásdíjhoz. Mivel az egyszülős családok fele nehéz anyagi helyzetben él, húsba vágó számukra a tartásdíj elmaradása, ezért a tartásdíjtörvény januári bevezetése rendszerszintű változást fog hozni.

Megjelent a gyermeket nevelők szja-visszatérítéséről szóló rendelet

Megjelent a családi adóvisszatérítésről szóló kormányrendelet. A gyermekes katásoknak, ekhosoknak, egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek is jár az adóvisszatérítés. A szülők többsége már 2022. február 15-ig visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját

Az idősebb generáció mint segítő az egyszülős családok életében

Az Önkéntes Szemle 2021. 1. évfolyam 3. számában jelent meg az Egyszülős Központ munkatársának írása, aki az Egyszülős Központban az önkéntesek koordinálásával foglalkozik. A cikkben a "Legyél a mi nagyink" program részleteivel ismerteti meg az olvasókat. A program ötlete abból a törekvésből indult ki, hogy az idősek és az egyszülősök csoportja könnyebben egymásra tudjon találni. A gyakorlatban azonban kiderült, hogy sokkal bonyolultabb az együttműködés a szabad energiákkal rendelkező nyugdíjasok és a segítségre szoruló egyszülős családok között. További részletek a linkben.

Idén nyáron több mint 355 ezer fiatal vakációzik az Erzsébet-táborokban

A nyáron közel 400 család, mintegy 1100 fő mehetett el családi hétvégékre. Nekik ez nagy lehetőséget jelent, mivel nagyon sok család még soha életében nem volt nyaralni - közölte Nagy Anna a Napközben műsorában. Nagyon sok pozitív visszajelzést kapnak, mivel ezalatt a 3 nap alatt nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is tudnak egy picit pihenni - tette hozzá az Egyszülős Központ vezetője. A beszélgetést 9.34.50-től lehet meghallgatni.

A Telenornál most nagy kedvezményt kapnak az egyszülős családok

Az Egyszülős Központ és a Telenor megállapodásának köszönhetően az egyedülálló szülők és gyermekeik közti kapcsolattartást már kedvezményes tarifa segíti. A csomag létrehozásának célja, hogy a családokban ne szakadjon meg a kötelék a két szülő, valamint a gyermek és a külön élő szülő között.

Az Egyszülős Központban hetente ötven gyerek vehet részt államilag támogatott nyári napközis táborban

Az Egyszülős Központban hetente 50 gyerek vehet részt államilag támogatott nyári napközis táborban. A szülőknek csak 1500 forintot kell fizetniük az egyhetes táborozásért. Az egyszülős családoknak még nehezebb dolguk van a nyári szünetben, amikor minden családnak 10 héten át meg kell oldani a gyerekek időtöltését, ezért is jelenthet nagy segítséget a program - tájékoztatott Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője az m1 Ma reggel műsorában.

Egyszülős Központ az Üllőin – ahol közösségre találunk

Az Egyszülős Központ idén 3. születésnapját ünnepli, 12 sikeres évszak után. A tervek szerint jövőre Budán is nyitnak Egyszülős Központot az ott élők örömére – adta hírül Nagy Anna, a Metropolban. Iskolaidőben az egyik legnépszerűbb szolgáltatás a délutáni korrepetálás, nyáron pedig a táborozás, a közös családi nyaralás. Júliusban és augusztusban is két-két olyan hét lesz, amikor az Üllői úti Egyszülős Központban „napközizhetnek” a gyerekek - tette hozzá az Egyszülős Központ vezetője.

 

 

Az egyszülős családokon segíthet a tartásdíj módosításáról szóló törvény elfogadása

Elfogadta az Országgyűlés az egyszülős családok életkörülményein javító törvényt. Ez alapján a tartásdíj behajtása jóval egyszerűbb és gyorsabb lesz. Az új jogszabály értelmében ugyanis az állam már három hónap késedelem után megelőlegezi a pénzt minden gyereknek. Nagy Anna, az Egyszülős Központ kuratóriumi elnöke az RTL Klub Híradójának elmondta, a mostani törvény azt teszi lehetővé, hogy a gyerekeknek ne kelljen éveket várniuk a megítélt tartásdíjra, hanem annak összegét időben megkapják, így ez óriási segítséget jelent a családoknak.

Budán nyílik meg a második Egyszülős Központ

A kormány döntése alapján az Üllői úti Egyszülős Központ mellett egy újabb központ nyílik Budán, a Déli pályaudvar mellett, a Magyar Jakubinusok terén. A tervek szerint az egyszülős családok jövőre vehetik birtokba az új központot. A helyszínbejáráson készült videóban Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter, Fürjes Balázs, a  Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. valamint Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője tekintették meg az új helyszínt.

Nagy Anna a Ridikülben

A családok nemzetközi napja alkalmából Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője beszélgetett a Ridikül adásában arról, hogy milyen sokféle család van, mindegyik más-más történettel.

Az eddigi összeg több mint háromszorosára emelkedik az elmaradt tartásdíjak miatt kifizetett állami előleg

Az összeg így már meghaladhatja az ötvenezer forintot és kibővítik a támogatásra jogosultak körét is. A törvényt úgy szigorítanák, hogy egyszerűbb és hatékonyabb legyen a tartásdíj behajtása azoktól az elvált szülőktől, akik nem fizetnek. Jelenleg kilencvenezer olyan gyerek él Magyarországon, akinek szülője nem kapja meg a neki járó tartásdíjat - közölte Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője a Híradónak. A szegénység sokszor nem az oka, hanem következménye annak, hogy a gyerekek nem kapják meg a nekik járó tartásdíjat. A törvényjavaslatotot várhatóan még májusban elfogadhatja az Országgyűlés. A felvétel 21.12 perctől tekinthető meg.

Segítség az egyedülálló szülőknek

Nagyon készülnek már a nyitásra, újraindulnak a korrepetálások az iskolások számára. A nyár abszolút a táborokról szól, hiszen egy egyedülálló szülőnek 10 hét iskolaszünetet nagyon nehéz megoldani. Éppen ezért idén is szerveznek napközis és ottalvós táborokat is, ahol az egyedülálló szülőktől csak egy jelképes hozzájárulást kérnek - közölte Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője a dolgozomami.hu-nak adott interjúban.

Szigorodik a tartásdíj behajtása Magyarországon

Gyorsítják és hatékonyabbá teszik a tartásdíj behajtását - közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. A kedden benyújtott törvényjavaslat elfogadása esetén lerövidülnek a határidők, megszűnik a szociális szempont, vagyis mindenki megkaphatja a megelőlegezett tartásdíjat; ennek a megelőlegezett tartásdíjnak a maximuma emelkedik a háromszorosára, azaz több mint 50 ezer forintra. Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubjának elnöke elmondta: több mint 90 ezer olyan gyermek van Magyarországon, akire járna havonta tartásdíj, de nem kapják meg annak ellenére, hogy a különélő szülő él, és az is tudható, hogy hol. A gyerekeknek nagyon hiányzik ez az összeg, az egyszülős családok több mint a fele szegény - tette hozzá Nagy Anna.

A Spektrum Home Magazin vendége volt Nagy Anna

Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője a Spektrum Home csatorna vendége volt. Beszélgetőpartnere Havas Dóra, aki a Páratlan Szülő Díj egyik zsűritagja is egyben és McMenemy Márk volt.

Kormányzati segítség – Több mint duplájára emelkedik az árvaellátási díj minimuma

Az intézkedés 42 ezer családnak jelent segítséget, ennyien kaptak eddig kevesebb mint ötvenezer forintot havonta. A kormány ezzel az intézkedéssel azokon az egyszülős családokon szeretne segíteni, ahol egy szülő teljesít kettő helyett, vagy ahol mindkét szülő meghalt és a gyermek árván nevelkedik. Azt a feladatot, ami két emberre lett tervezve, egy embernek kell ellátnia. A  január elsejétől érkező támogatás egy óriási nagy lépés ezeknek a családoknak – fogalmazott Nagy Anna, az Egyszülős Központ Alapítvány kuratóriumi elnöke az  M1 Család’21 című műsorában. A felvétel 09.55 perctől tekinthető meg.