Páratlan Szülő Díj 2022

 

Hat kategóriában adtuk át a Páratlan Szülő Díjat olyan csodálatos és példaértékű szülőknek, akik minden nehézséggel megküzdve, egyedül nevelő szülőként adják meg gyermekeiknek a boldog és szép gyerekkort, hogy erős és életteli felnőtté cseperedjenek!


Ők a 2022 évi Páratlan Szülő Díj díjazottjai:


2022 Páratlan anyukája - Borszukovszky Petra

“Petráról nem tudtam, hogy ki ő és azt sem, mennyire fontos személy lesz az életemben. Hamarosan együtt jártunk az 5 hét korkülönbséggel született Miró és Mirkó fiainkkal tornázni, aztán
játszóterezni, egymás mindennapjainak részeseivé váltunk. Egyedül maradni szivárvány babával a pocakban, egyedül várni, megszülni, küzdeni a szoptatásért, aztán a hozzátáplálással, a mozgásfejlődéssel, számolni a pénzt a hónap végén, visszamenni dolgozni, bölcsődébe-óvodába-fejlesztésre hordani, szerelmet, társat keresni-találni-szakítani, még az ő terheit is magára venni,
segíteni, mindennek utána menni, nem nyugodni, költözni, előre menni, kipurcanásig, aztán egy éjjel alatt kifesteni a nappalit - terápiás jelleggel. Ez Petra.”

2022 Páratlan apukája - Labancz Tamás

“Tamás gyermekotthonban nőtt fel és családjával semmilyen kapcsolata nem volt. Asztalos szakmát megszerezve került ki az állami gondozásból.
Felesége elhagyta, s a közös házukból is menni kellett. Időközönként látogatta az 1 éves fiát, és a 2 éves lányát, akiket volt felesége nem megfelelően nevelt. A családvédelmi központnál sikerült elérni, hogy a gyerekek Tamáshoz kerüljenek, akiket nehéz anyagi körülmények között is nagy szeretettel egyedül nevel. A gyermekek a helyi katolikus iskola tanulói, tanulmányi eredményük jó. Művészeti iskolába is járnak, furulyáznak, néptáncolnak.
Édesapjuk nemcsak gyermekeire figyel, önmagát is képezi. Asztalos szakmája mellé szakács végzettséget is szerzett, jelenleg pedig az érettségire készül. Karitatív tevékenysége példamutató. A görögkatolikus egyházközségben segíti a rászoruló embereket, ő maga is lehetőségeihez mérten adományoz. A környéken lakó idős embereknek segít bevásárlásban, kertgondozásban.
Tamást kollégái és barátai is elismerik és respektálják szülői-nevelési teljesítményét. Teszi ezt úgy, hogy állami gondozottként semmilyen korábbi családképe, emléke nem volt.”

2022 Páratlan különlegesen nevelő szülője - Ágoston Gizella

2022 Páratlan örökbefogadó szülője - Franyó Anna

2022 Páratlan közösségi szülője - Sándorné Kiss Barbara

2022 Páratlan nagycsaládos szülője - Dr. Sziebert Péter Pál

 

Pályázati felhívás

Az Egyszülős Központ 2022-ben harmadik alkalommal hirdeti meg a Páratlan Szülő Díjat több kategóriában egyedülálló szülők részére. A tavalyi évben több mint 500 jelölés érkezett, ezért is tartjuk fontosnak, hogy folytassuk a hagyományt. Ezzel a díjjal is szeretnénk az egyedülálló szülők társadalmi megbecsülését növelni, elismerni azt a fáradhatatlan munkát, amelyet két szülő helyett végeznek. A díjazott egyedülálló szülők saját életükkel mutatnak példát a mindennapokban, amivel erőt és bátorítást adnak a többieknek.

 

Az egyedül nevelő szülők napi 48 órát dolgoznak, hiszen kettő helyett teszik. Megtanítják a gyerekeiknek, hogy mindig előre kell nézni, mert a saját  bőrükön tanulták, hogy csak így lehet. Mosolyognak akkor is, ha néha nehéz, hiszen a legszebb mesterség az övék: szülők.

A hatalmas számok ellenére az egyszülőséget mint jelenséget sokszor még mindig bizonytalanságok övezik a közbeszédben: keveset tudunk ezekről a családokról, láthatatlanok a napi küzdelmeik, az egyszülős családban nevelkedő gyerekeknek pedig gyakran nincs lehetőségük egyenlő esélyekkel indulni az életben.

Alapítványunk legfontosabb küldetései közé tartozik, hogy felhívjuk a figyelmet az egyedül nevelő szülők megbecsülésére, ezen keresztül jobb esélyeket, egyenlő megítélést adjunk azoknak a gyerekeknek, akiket egyetlen szülő nevel.

Ennek egyik eszköze a hiánypótló Páratlan Szülő Díj megalapítása és odaítélése minden évben.

A díjazott személyére te is tehetsz javaslatot, hiszen te is ismersz „páratlan szülőket” akár a családban, a munkahelyeden, a barátaid között vagy éppen a szomszédban. Jelölj a díjra egy olyan szülőt, aki egyedül neveli a gyerekét vagy éppen olyan nagyszülőt, dédszülőt, aki a (déd)unokájáról gondoskodik.

A jelöléseket 2022. április 18-ig várjuk.

A díjátadó ünnepséget május 27-én a pesti Egyszülős Központban tartjuk.

2022 páratlan szülőit egyenként 100 ezer forinttal díjazzuk.

A döntőbe jutottak közül a zsűri – Szalóki Ági énekesnő, Huszárik Kata színész, Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója, Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője és Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője - választja ki az év páratlan szülőit.
A döntőbe került jelölteket és jelölőiket is meghívjuk arra a díjátadóra, amelyet 2022. május 27-én, az Egyszülős Központ 4. születésnapján tartunk.

A Páratlan Szülő Díj támogatója az Erste Bank Hungary Zrt.

Partnerünk a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.


A tavalyi Páratlan Szülő Díj tavalyi nyerteseit és a róluk készült videókat a linkre kattintva tudod megnézni

https://egyszulo.hu/page/paratlan-szulo-dij-2021