A koronavírus élelmiszerbiztonsági vonatkozásai

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a jelenlegi vírushelyzet esetleges élelmiszer-biztonsági vonatkozásait. 
A koronavírus élelmiszerbiztonsági vonatkozásai

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a jelenlegi vírushelyzet esetleges élelmiszer-biztonsági vonatkozásait. Az alábbiakban a koronavírussal kapcsolatos „kérdezz-felelek” segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők a legfontosabb tudnivalókról. Fertőzhet-e a COVID-19 koronavírus élelmiszerek közvetítésével? Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vírus élelmiszer útján terjed. A köhögéssel, tüsszentéssel felületekre került vírus átvitelének lehetősége minimális, a terjedése elsősorban cseppfertőzés útján történik. Mennyi ideig életképes a COVID-19 koronavírus a felületeken? A koronavírusok néhány órán át vagy akár több napig is életben maradhatnak különféle felületeken (felület típusától, hőmérséklettől, páratartalomtól, vírus törzsétől, mennyiségétől függően).   Szükséges-e gyakrabban fertőtleníteni a konyhai felületeket? Használattól, igénybevételtől függően nem kizárólag a járványügyi helyzetre tekintettel, hanem általános higiénés szempontok alapján is időnként szükséges a konyhai felületek fertőtlenítése. Ebben a helyzetben azonban naponta többször is szükséges fertőtleníteni azokat a konyhai felületeket, melyeket kézzel érintünk, például az étkezőasztalt, kilincseket, hűtő fogantyúját. Hogyan fertőtlenítsük a konyhai felületeket? A tisztítás és a fertőtlenítés két külön folyamat. A felületeket fertőtlenítés előtt tisztítsuk meg a felületi szennyeződésektől, ezzel azonban a kórokozó mikrobák a felületen maradhatnak. A fertőtlenítéshez vegyszeres kezelésre van szükség (hypo oldat, vagy 70%-os alkohol). A fertőtlenítőszert a gyártó által javasolt koncentrációban hígítsuk és a gyártó által javasolt ideig hagyjuk a felületen, majd az élelmiszerrel érintkező felületekről (asztal, munkalap) bő vízzel mossuk le. A fertőtlenítőszerek használatakor mindig viseljünk védőkesztyűt, és kerüljük a fertőtlenítőszer gőzének a belégzését, illetve tartsuk be az egyéb, a csomagoláson feltüntetett óvó rendszabályokat. Hogyan kell kezelni a háztartási hulladékot? A konyhai szemetesbe csak a konyhában keletkezett hulladékot érdemes bedobni, és azt naponta üríteni.  Akiknél a betegség tünetei jelentkeznek, és emiatt háztartásukban történik meg az izoláció, a fertőzésveszélyes hulladékot (pl. papír zsebkendő) dupla műanyag hulladékgyűjtő zsákban szükséges gyűjteni.  Hőkezeléssel elpusztítható a koronavírus? Igen. A koronavírus jellemzően +60°C feletti hőmérsékleten elpusztul, ezért biztonságos hőkezelés esetén (legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérséklet tartása), ételben, élelmiszerben esetlegesen jelen lévő vírus inaktívvá válik.  Biztonságos-e, ha beteg személy készíti az ételt? Nem. Betegség esetén kerülendő az ételkészítés. Beteg személy lehetőleg ne tartózkodjon az ételkészítés ideje alatt a konyhában. Amennyiben elkerülhetetlen, hogy egy beteg személy készítse az ételt, fokozottan figyelni kell a higiéniára. Vegyen szájmaszkot, hogy elkerülje az arc, száj, orr érintését. Tüsszentés, köhögés, orrfújás esetén papír zsebkendő használata javasolt, majd alapos kézmosás, kézfertőtlenítés szükséges, Ajánlott az alaposan átfőzött-, sütött ételek készítése. A kész ételeket minden esetben le kell fedni az utófertőzés elkerülése érdekében. Mosogatásnál, takarításnál virucid hatású szerek használata javasolt. Melyek azok a pontok a konyhában, amikre különösen kell figyelni járvány idején? A konyhai mosogató szivacs nedves és nagy felülete megfelelő környezetet biztosít kórokozó mikrobák túlélése, szaporodása számára, ezért fontos, hogy használat után préseljük ki és szárítsuk meg, illetve cseréljük gyakrabban, valamint lehetőleg használjunk mosogató kefét, mivel az könnyebben tisztítható.  A konyharuha szintén egy kedvező, nedves felület lehet, érdemes naponta cserélni. Minden esetben legyen külön kéztörlő. Kézmosásra használjuk a fürdőszobai mosdókagylót.  A mosogatódézsát minden főzés után ecetes vízzel és tiszta szivaccsal, míg minden mosogatás után a mosogatószeres szivaccsal töröljük ki.   A konyhai szemetes külső felülete könnyen szennyeződhet, naponta többször érünk hozzá, tisztítsuk meg hetente legalább egyszer. Betegség tünetei esetén naponta szükséges a hulladékgyűjtő fertőtlenítése. A vágódeszka esetében fontos, hogy külön vágódeszkát használjuk nyers húsokhoz, zöldségekhez, halakhoz, pékáruhoz és a készételekhez (pl.:sültek,vagdaltak). Mosogatásukhoz forró vizet használjunk.  Ételkészítés, étkezés közben kerüljük az okostelefon, tablet, stb., használatát.   Igyekezzünk gyakrabban szellőztetni a konyhában.  Eltérő tisztaságú tevékenységek között, az ételkészítés különböző fázisai között mossuk és fertőtlenítsük kezünket. Biztonságos-e ételt rendelni? Élelmiszer előállító egységben csak egészséges személy dolgozhat, és a kiszállítást is csak egészséges személy végezheti. Lehetőség szerint kerülni kell a készpénzes fizetést. Az étel kicsomagolását követően javasolt a kézmosás, kézfertőtlenítés. Az ételt elfogyasztás előtt forrósítsuk fel. Mire kell figyelni csomagolatlan élelmiszerek vásárlása esetén? A csomagolatlan zöldségeket, gyümölcsöket bő vízzel alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt. Vásárlás során használjunk egyszer használatos kesztyűt, zacskót, fogóeszközt, kerüljük a termékek kézzel való érintését, különösen pékáruk vásárlásakor. Betegség fennállása vagy gyanúja esetén kerüljük az élelmiszerüzleteket.