Blog

Hogyan tartsuk egészségesen a lelkünket?
Lassan beköszönt az új év, ilyenkor sok mindent megfogadunk – például azt, hogy most már tényleg elkezdünk sportolni és igyekszünk egészségesebb ételeket enni. Az esetek nagy részében csak néhány kilótól szeretnénk megszabadulni, pedig nem is gondolnánk, hogy a rendszeres testmozgásnak mennyi pozitív hatása van a lelkünkre.  Dr. Koltói Lillával, a Mindwell Pszichológiai Központ tanácsadó szakpszichológusával arról beszélgettünk, hogy a megfelelő életmód hogyan befolyásolja lelki egészségünket.
Egyszülős kedvezmény a budapesti Állatkertben
Mától olcsóbban vehetnek belépőjegyet a budapesti Állatkertbe azok az egyszülős családok, akik rendelkeznek Egyszülős Kártyával. A Fővárosi Állat- és Növénykert és az Egyszülős Központ együttműködési megállapodása alapján, a korábban bevezetett egyszülős családi jegy árából, egy gyermek és felnőtt kísérője részére további 20% kedvezményt kapnak az Egyszülős Kártyával rendelkező családok.
Egyszülős családoknak segít a pszichológiai központ
Partneri együttműködést kötött az Egyszülős Központ és a Mindwell Pszichológiai Központ. A megállapodásnak köszönhetően olyan egyszülős családok juthatnak szakértő segítséghez, akiknek erre nehezen vagy egyáltalán nem lenne lehetőségük.
Harmónia kívül-belül – a rend lélektana
Általában egy kipipálandó feladatként, házimunkaként tekintünk a nagytakarításra. Sokszor halogatjuk vagy éppen gyűjtjük hozzá magunkban a kellő energiát, mert nem egyszerű időt szakítani rá a hétköznapokban. De gondoltunk már rá úgy, mint egy lehetőségre a befelé fordulásra és az egyensúly megteremtésére? A minket körülvevő rend fontosságáról beszélgettünk partnerünk, a Mindwell Pszichológiai Központ szakértőjével. Hermann-Kiss Fanni pszichológus arról is mesélt, hogy milyen szerepet töltenek be életünkben bizonyos tárgyak, miért fontos a lelkünknek is a rendszerezés, és miért hasonlítják sokszor a takarítást egy meditatív állapothoz.
A nagy szortírozás – mit érdemes rendszerezni a lakásban?
Tényleg szükségem van még erre? Át kellene már válogatni ezeket a régi holmikat! Muszáj lenne valahogy helyet csinálni a szekrényben… Biztos, hogy sokunkban fogalmazódtak meg hasonló gondolatok, amikor a kezünkbe akadt egy-egy tárgy a lakásban vagy éppen szerettünk volna elpakolni valamit. Néha előfordul, hogy kezd eluralkodni a káosz, esetleg úgy érezzük, hogy hirtelen túl kicsi lett a lakás és nem férünk el. Egy nagytakarítás mindig jó alkalom arra is, hogy rendszerezzük az otthonunkat. Megnéztük, hogy az ősz beköszöntével mit és hogyan érdemes szelektálni.
7 tipp, hogy hatékony legyen a nagytakarítás
Az ősz beköszöntével megváltozik a mindennapok ritmusa, a ráérősebb és kényelmesebb hétköznapokat felváltja egy sokkal feszesebb időbeosztás. Minden perc ki van számolva, hogy a gyerekek rendben beérjenek az óvodába, iskolába és mi is a munkahelyünkre. És akkor még nem beszéltünk a rohanós délutánokról, fürdetésről, vacsorakészítésről, közös tanulásról! Ilyenkor nem könnyű beütemezni egy nagytakarítást, hiszen nem kis feladatról van szó. Pedig nemcsak tavasszal, ősszel is ugyanolyan fontos, hogy a lakásunkat is felkészítsük erre az időszakra. Összeszedtünk néhány tippet, amivel időt spórolhatsz és sokkal hatékonyabbá teheted a házimunkát. 
Interjú munkatársunkkal - Sekoulopoulu Mártával
Az Egyszülős Központ az évek alatt újabb és újabb munkatársakkal bővítette csapatát, hogy az élet minél több területén nyújthasson segítséget az egyszülős családoknak. Ismerkedjetek meg Mártival, ő gondoskodik az adományokról és tartja a kapcsolatot a szponzorokkal. Már több mint öt éve erősíti a csapatot!
Több ezren fesztiváloztak az Egyszülős Központtal a Művészetek Völgyében
Idén is népszerűek voltak az Egyszülős Központ programjai a Művészetek Völgyében. Fantasztikus tíz napot töltöttünk Kapolcson, ahol több ezer fesztiválozó kereste fel sátrunkat. Együtt hallgattuk kortárs művészek kedvenc meséit, kézműves foglalkozásainkon kavicsok százait keltettük életre, sorra készültek az egyedi álomfogók, a különleges nemezlabdák- és ékszerek. 
Interjú munkatársunkkal - Herenik Dorottyával
Az Egyszülős Központ az évek alatt újabb és újabb munkatársakkal bővítette csapatát, hogy az élet minél több területén nyújthasson segítséget az egyszülős családoknak. Ismerkedjetek meg egyik legrégebbi munkatársunkkal, Dórival, aki az Egyszülős Központok operatív vezetője!
Anya nélkül nevelkedő gyerekek
Zsófi alig három hónapja lett félárva. Apukájával ketten maradtak. Ahogy ő mondja, Anya az angyalokhoz költözött. Felborult a családi egység, amit most próbálnak újra felépíteni, apa és lánya közösen, előre tekintve, miközben a gyász és a hiány elemi erővel rántja őket vissza a múltba.
Nyári gyermektábor Alsómocsoládon - Beszámoló
Már hagyománynak számít az egyszülős családok körében, hogy Alsómocsoládon táborozhatnak. Idén a Magyar Falu Program keretében 15 egyszülős gyermek számára tudtuk biztosítani a kikapcsolódási és pihenési lehetőséget.
Interjú munkatársunkkal - Ellenpacher Éva Lillával
Az Egyszülős Központ az évek alatt újabb és újabb munkatársakkal bővítette csapatát, hogy az élet minél több területén nyújthasson segítséget az egyszülős családoknak. Ismerkedjetek meg Lillával, aki munkaerő-piaci mentorként és munkáltatói kapcsolattartóként dolgozik nálunk!
Január: a Gyermekközpontú Válás Nemzetközi Hónapja
A Gyermekközpontú Válás Nemzetközi Hónapját (International Child-Centered Divorce Month) minden évben január teljes hónapjában tartják. Miért éppen ebben a hónapban? Erről szól legújabb blog bejegyzésünk. Hennel Éva mediátor írása.
Önmegvalósítás vagy gyereknevelés egyedülálló szülőként?
Valamilyen ok miatt egyedül neveled a gyereked, és ez sok mindent megnehezít. Jó eséllyel viaskodik benned, hogy merj-e saját magadra is gondolni, miközben a gyerekedről is gondoskodni kell. Hogyan lehet mégis megőrizni az egyensúlyt?

Mellékvágányon
Nagyon sok gyermekét egyedül nevelő szülőtől lehet hallani, hogy a környezetük több szempontból is máshogy kezeli őket. Az elvált szó még mindig egy bélyeg, amit előítéletek által mozgatva rásütnek arra, aki egyedül neveli a gyerekét, és arra a gyerekre, akit csak egyetlen szülő nevel.  Vajon ki lehet törni az egyszülős családokat érintő előítéletek csapdájából? Erről szól a legújabb blogbejegyzésünk.