Blog

Egyedülálló szülő lettem, hogyan tovább? - Félelmeink és azok megszelídítése
Számos okból válhat valaki egyedülálló szülővé. Van, aki már a gyermek születésétől kezdve és van, aki később kerül ebbe a helyzetbe. Ez az új kihívás azonban szinte mindenkiben félelmeket és aggodalmakat ébreszt. Bár ezek a nehéz érzések teljesen természetesek, megküzdeni velük korántsem egyszerű. Hogyan szelídíthetjük meg a gyermekneveléssel kapcsolatos félelmeinket, és miért érdemes hangsúlyt fektetni erre? Ezekere a kérdésekre segít választ találni Budavári Eszter, a Mindwell Pszichológiai Intézet pedagógiai szakpszichológusa. 
Hogyan oldja a stresszt a nevetés?
Az élet telis tele van változásokkal és kihívásokkal. Egyedülálló szülőként, vagy épp egy válás kellős közepén, esetleg a mozaik családdá válás édesen komplikált folyamatában nap mint nap szembesülünk olyan helyzetekkel, amelyek megpróbáltatást jelenthetnek. A változások sokszor stresszel járnak, és előfordulhat, hogy úgy érezzük magunkat, mintha egy viharos tengeren hajóznánk, biztonságos kikötőt keresve. Ilyenkor mi segíthet? Erről szól Pollák Éva, a Mindwell Pszichológiai Központ tanácsadó szakpszichológusának írása. 
Újrakezdés – út az egyszülősségtől a mozaikcsaládig
Magyarországon a statisztikák szerint a házasságok közel fele, mintegy 42 százaléka végződik válással. A legfrissebb népszámlálási adatok szerint jelenleg 341 ezerre tehető az egyszülős családok száma és mintegy 490 ezer gyerek nevelkedik egyetlen szülővel. Mint minden élethelyzetnek, az egyszülősségnek is megvannak a sajátosságai, állomásai, amelyek folyamatosan alakulnak, hiszen egy idő után sokan új társsal folytatják és építik újra az életüket. Ez szintén próbák elé állíthatja a családot. Cikkünkben az újrakezdésről és a patchwork családdá válás állomásairól Pollák Éva családterapeuta, a Mindwell Pszichológiai Központ szakmai vezetője osztja meg gondolatait. 

Mire tanít a kora gyermekkorban elkezdett sportolás?
Korábbi interjúnkban már beszéltünk arról, hogy a testi egészség megőrzése milyen sokféle módon tud hozzájárulni lelki stabilitásunkhoz. Érdemes arról is szót ejteni, hogy a gyerekek önbizalmának erősítésében, koncentrációjuk növelésében és akár iskolai teljesítményükben milyen jótékony hatása van a rendszeres testmozgásnak. Különösen fontos ez az egyszülős családokban, ahol a minden napi teendők egyetlen szülőre hárulnak. A témában Molnár Anikó, a Mindwell Pszichológiai Központ sport szakpszichológusa osztotta meg gondolatait.
A könnyebb mindennapokért - konferencia a sérült gyerekeket nevelő egyszülős családokról
Az Egyszülős Központ a Találj Magadra Egyesülettel közösen elsőként szervezett konferenciát a sérült gyermekeket nevelő egyszülős családokról. A rendezvény fő témája ezeknek a családoknak a helyzete, az oktatási és foglalkoztatási kérdések, illetve a témával kapcsolatos személyes történetek voltak. 
Fedezd fel velünk a népi kultúra izgalmas világát!
A népzene, tánc és mese sokszínű hagyományát hozza el az Egyszülős Fonó. Új programsorozatunkban táncházzal és rendhagyó módon, felnőtteknek szóló mesekörrel várjuk a családokat januártól 4 hónapon keresztül. A budai Egyszülős Központban élő zenei kíséret mellett tanítunk moldvai táncokat és énekeket, a szülők pedig elmerülhetnek a mesék izgalmas és gyógyító világában. 
7 fontos kérdés az egyszülőségről
Mennyire számít még mindig tabutémának az egyszülőség? Tudunk-e nyíltan beszélni arról, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a szülő, amikor egyedül marad és újra kell építenie a család életét? És mindeközben mi zajlik a gyermek lelkében, hogyan lehet őt átsegíteni a nehezebb időszakokon? Ezeket, a sokszor nem könnyű kérdéseket jártuk körül Budavári Eszterrel, a Mindwell Pszichológiai Központ pedagógiai szakpszichológusával.
Több száz könyvvel támogatta az egyszülős családokat az Index
Az Egyszülős Központ családok százainak nyújt segítséget karácsonyi adománykampányában, amelyhez idén az Index is csatlakozott. A csomagok egy részét ezúttal sportegyesületek és sportolók viszik el a szervezet által támogatott egyedülőálló szülőknek és gyerekeknek. 

Hogyan tartsuk egészségesen a lelkünket?
Lassan beköszönt az új év, ilyenkor sok mindent megfogadunk – például azt, hogy most már tényleg elkezdünk sportolni és igyekszünk egészségesebb ételeket enni. Az esetek nagy részében csak néhány kilótól szeretnénk megszabadulni, pedig nem is gondolnánk, hogy a rendszeres testmozgásnak mennyi pozitív hatása van a lelkünkre.  Dr. Koltói Lillával, a Mindwell Pszichológiai Központ tanácsadó szakpszichológusával arról beszélgettünk, hogy a megfelelő életmód hogyan befolyásolja lelki egészségünket.
Egyszülős kedvezmény a budapesti Állatkertben
Mától olcsóbban vehetnek belépőjegyet a budapesti Állatkertbe azok az egyszülős családok, akik rendelkeznek Egyszülős Kártyával. A Fővárosi Állat- és Növénykert és az Egyszülős Központ együttműködési megállapodása alapján, a korábban bevezetett egyszülős családi jegy árából, egy gyermek és felnőtt kísérője részére további 20% kedvezményt kapnak az Egyszülős Kártyával rendelkező családok.
Egyszülős családoknak segít a pszichológiai központ
Partneri együttműködést kötött az Egyszülős Központ és a Mindwell Pszichológiai Központ. A megállapodásnak köszönhetően olyan egyszülős családok juthatnak szakértő segítséghez, akiknek erre nehezen vagy egyáltalán nem lenne lehetőségük.
Harmónia kívül-belül – a rend lélektana
Általában egy kipipálandó feladatként, házimunkaként tekintünk a nagytakarításra. Sokszor halogatjuk vagy éppen gyűjtjük hozzá magunkban a kellő energiát, mert nem egyszerű időt szakítani rá a hétköznapokban. De gondoltunk már rá úgy, mint egy lehetőségre a befelé fordulásra és az egyensúly megteremtésére? A minket körülvevő rend fontosságáról beszélgettünk partnerünk, a Mindwell Pszichológiai Központ szakértőjével. Hermann-Kiss Fanni pszichológus arról is mesélt, hogy milyen szerepet töltenek be életünkben bizonyos tárgyak, miért fontos a lelkünknek is a rendszerezés, és miért hasonlítják sokszor a takarítást egy meditatív állapothoz.
A nagy szortírozás – mit érdemes rendszerezni a lakásban?
Tényleg szükségem van még erre? Át kellene már válogatni ezeket a régi holmikat! Muszáj lenne valahogy helyet csinálni a szekrényben… Biztos, hogy sokunkban fogalmazódtak meg hasonló gondolatok, amikor a kezünkbe akadt egy-egy tárgy a lakásban vagy éppen szerettünk volna elpakolni valamit. Néha előfordul, hogy kezd eluralkodni a káosz, esetleg úgy érezzük, hogy hirtelen túl kicsi lett a lakás és nem férünk el. Egy nagytakarítás mindig jó alkalom arra is, hogy rendszerezzük az otthonunkat. Megnéztük, hogy az ősz beköszöntével mit és hogyan érdemes szelektálni.
7 tipp, hogy hatékony legyen a nagytakarítás
Az ősz beköszöntével megváltozik a mindennapok ritmusa, a ráérősebb és kényelmesebb hétköznapokat felváltja egy sokkal feszesebb időbeosztás. Minden perc ki van számolva, hogy a gyerekek rendben beérjenek az óvodába, iskolába és mi is a munkahelyünkre. És akkor még nem beszéltünk a rohanós délutánokról, fürdetésről, vacsorakészítésről, közös tanulásról! Ilyenkor nem könnyű beütemezni egy nagytakarítást, hiszen nem kis feladatról van szó. Pedig nemcsak tavasszal, ősszel is ugyanolyan fontos, hogy a lakásunkat is felkészítsük erre az időszakra. Összeszedtünk néhány tippet, amivel időt spórolhatsz és sokkal hatékonyabbá teheted a házimunkát. 
Interjú munkatársunkkal - Sekoulopoulu Mártával
Az Egyszülős Központ az évek alatt újabb és újabb munkatársakkal bővítette csapatát, hogy az élet minél több területén nyújthasson segítséget az egyszülős családoknak. Ismerkedjetek meg Mártival, ő gondoskodik az adományokról és tartja a kapcsolatot a szponzorokkal. Már több mint öt éve erősíti a csapatot!