Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány

Magyarországon kb. 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő, ezek a családok több mint félmillió gyereket nevelnek.

Egyszülős családok segítése

Az alapítvány 2005 óta számos módon segíti az egyszülős családokat:

  • Ingyenes szolgáltatásokkal – jogi konzultáció, pszichológiai segítségnyújtás, gyerektáboroztatás – segíti a családok mindennapjait.
  • Célzott programokkal támogatja az egyszülősök munkavállalási, vállalkozói és társadalmi esélyegyenlőségének megteremtését.
  • Adományokkal támogatja a rászoruló egyszülős családokat.
  • Nemzetközi kapcsolatokat épít, összegyűjti és megosztja a jó gyakorlatokat.
  • Kutatásokat folytat a családok élethelyzetének jobb megismerésére.
  • Közösségfejlesztő programokkal támogatja az egyszülős közösségek létrejöttét és megerősödését.
  • Össztársadalmi szinten képviseli az egyszülős családokat.
  • Országos hálózatot épít az érintett családok részvételével.

Az alapítvány 2016 végén, 12 éves működése után lehetőséget kapott arra, hogy Egyszülős Központot hozzon létre Budapesten, amely egy országos hálózat modellintézménye lesz.

Példák az alapítvány tevékenységéből

Szociális tevékenység
A szegénységben élő egyszülős családok magas száma miatt az alapítvány szociális feladatokat is ellát: adományokkal (ruha, élelmiszer, tanszer) segítjük a hozzánk fordulókat. 2020-ig 630 család számára nyújtottunk élelmiszer-, tisztálkodószer- és számítógép adományt.

Táboroztatás
2020 nyaráig  4810 szülő és gyerek nagyon kedvezményes vagy ingyenes nyaralását, táborozását szerveztük és valósítottuk meg. A korábbi években is szerveztünk már nyári táborokat rászoruló gyerekeknek illetve tehetséges gyerekek táboroztatását segítettük a Messzehangzó Alapítvánnyal együttműködve.

Tanácsadás egyedül nevelő szülőknek
A szervezet tanácsadói tevékenysége minden területen szakértők segítségével történik. Nyújtunk jogi tanácsadást, lelki segítségnyújtást, mediációval kapcsolatos tájékoztatást és pénzügyi információkkal is segítjük az egyedülálló szülőket.

Konferenciák szervezése
„… és rajtuk ki segít?” –  az egyszülős családokról az első országos szakmai konferenciát rendeztük meg több mint 200 résztvevővel és olyan előadókkal mint Ferge Zsuzsa, Vekerdy Tamás, Lukács Zsolt vagy a brit testvérszervezetet képviselő Nigel Purkis.

"tényleg nem akadály?" –  az egyedül nevelő szülők munkaerő-piaci esélyeiről szerveztönk országos szakmai konferenciát. Az előadók között volt Dr. Frey Mária, Vekerdy Tamás, Dr. Ádám Szilvia vagy a brit kormányzati oldalt képviselő Chris Pond.

Partnerségi háló kiépítése
A szervezet számos magyarországi családsegítő, gyerekjóléti szervezettel együttműködve végzi a tevékenységét. Hiszünk abban, hogy egymást támogatva, egymás munkáját erősítve messzebbre juthatunk. Vidéken több helyen és a határon túli magyarlakta területeken is működik már egyszülős klub, az új klubok beindulását segítjük, ösztönözzük.

Nemzetközi partnerségek
Megalakulásunktól kezdve rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére és fejlesztésére. Számos országban működnek olyan jó gyakorlatok, amelyeket itthon is kiválóan lehetne alkalmazni. A jó nemzetközi kapcsolatok kitűnő példákat és fontos tapasztalatokat is nyújtanak. 2017 óta tagjai vagyunk az Európia Családsegítő Szervezetek Szövetségének, a COFACE-nek.

A személyi jövedelemadó 1%-os felhasználásáról 2019-ben itt lehet olvasni.

Az alapítvány pénzügyi beszámolói megtalálhatók a birosag.hu oldalon is, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány adatai között.

Bankszámlaszámunk: Gránit Bank Zrt. 12100011-17731449-00000000

Letölthető dokumentumok

Pénzügyi beszámoló 2022:
Dokumentum letöltése


Pénzügyi beszámoló 2021:
Dokumentum letöltése


Pénzügyi beszámoló 2020:
Dokumentum letöltése


Pénzügyi beszámoló 2019:
Dokumentum letöltése


Pénzügyi beszámoló 2018:
Dokumentum letöltése


Pénzügyi beszámoló 2017:
Dokumentum letöltése


Pénzügyi beszámoló 2016:
Dokumentum letöltése


Alapító okirat:
Dokumentum letöltése