Podcast

címmel elindítjuk podcast sorozatunkat.

Rendszeresen újabb és újabb beszélgetéseket hozunk Nektek, mely az egyszülőség témakörét járja körbe. Egészen az egyszülővé válás kezdetétől foglalkozni fogunk a mindennapokat érintő hasznos praktikákkal, jogi kérdésekkel és a lélek dolgaival is. A beszélgetésekkel Titeket szeretnénk támogatni, hogy könnyebbá váljanak a hétköznapjaitok.
Amennyiben úgy gondoljátok, hogy van olyan téma, amiről szívesen hallanátok, írjátok meg nekünk az [email protected] címre.

 

1. rész - Újratervezés egyszülőként
A pszichológus válaszol

Nehéz-e egyedülálló szülőnek lenni? Hogyan éljük túl az új élethelyzetet? Milyen apróságokkal birkózhatunk meg könnyebben a hétköznapokkal? Honnan meríthetünk erőt a talpra állashoz? Mik azok a dolgok, amik egyszülősként könnyebbek? Lehet-e boldog, kiegyensúlyozott gyerekünk ebben az élethelyzetben? Podcast sorozatunk első részében az egyszülős létről beszélget Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője és Győri Ildikó pszichológus.

A podcastot >>>itt lehet<<< meghallgatni.

 

2. rész - Ha harc, hát legyen harc.... vagy inkább mégsem?
A pszichológus válaszol

Hogyan kezelhető a válás utáni érzelmi vihar? Hogyan dolgozható fel a veszteség? Meg kell-e torolni a kialakult helyzetet? Béke vagy harc? Milyen példát mutatok a gyerekemnek? Mi szolgálja az ő érdekeit? Együtt lehet-e működni azzal, akire haragszunk? Podcast sorozatunk második részében Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője és Győri Ildikó pszichológus beszélget arról, hogyan alakulhat két szülő kapcsolata a válást követően.

A podcastot >>>itt lehet<<< meghallgatni.

 

3. rész - Válás, elválás, szétválás
A pszichológus válaszol

Eddig ketten neveltük a gyerekeket, de ez mostantól megváltozik. Mi az első teendő ebben a helyzetben? Mik azok a dolgok, amik a gyakorlatban is segítségünkre lehetnek? Podcast sorozatunk harmadik részében Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője és Győri Ildikó pszichológus praktikus tippeket osztanak meg arról, hogyan lehet könnyebbé tenni a hétköznapokat.

A podcastot >>>itt lehet<<< meghallgatni.

 

4. rész - Kiút a jogi útvesztőből
A családjogász válaszol

Podcast sorozatunk negyedik részében jogi kérdésekről beszélget Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője és dr. Kóczián Lilla családjogász és válási mediátor. Amikor két szülő eldönti, hogy elválnak, az is felmerül kérdésként, kinél éljenek a gyerekek, illetve hogyan alakuljon a felügyeleti jog. A beszélgetésből kiderül, milyen lehetőségeink vannak és azt is megtudhatjuk, mi a mediáció szerepe a válás során.

A podcastot >>>itt lehet<<< meghallgatni.

 

5. rész - Váltott elhelyezés vagy kéthetene hétvégi kapcsolattartás?
A családjogász válaszol

Jogi kérdésekkel foglalkozó Podcast sorozatunk 2. részében Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője és dr. Kóczián Lilla családjogász a külön élő szülővel való kapcsolattartásról beszélgetnek. Hogyan érdemes kialakítani, mik az irányadó szabályok ezen a területen? Váltott elhelyezés vagy kéthetente hétvégi kapcsolattartás? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk az adásból.

A podcastot >>>itt lehet<<< meghallgatni.

 

6. rész - Alapkérdések a tartásdíjról

Jogi kérdésekkel foglalkozó Podcast sorozatunk következő részében Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője és dr. Kóczián Lilla családjogász a két szülő között legtöbb konfliktust okozó tartásdíj kérdését járják körül. Hogyan állapítják meg a tartásdíj mértékét? Váltott elhelyezés esetén jár-e tartásdíj? Mi történik akkor, ha valaki nem kapja meg a tartásdíjat? Milyen kedvező változások várhatóak ezen a területen?

A podcastot >>>itt lehet<<< meghallgatni.

 

7. rész - Gyászfeldolgozás

Podcast sorozatunk következő adásában a gyász a központi téma. Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője valamint Szabó Márta és Kánya Kinga, a Napfogyatkozás Egyesület képviseletében beszélgetnek arról, mi a különbség a válás utáni gyász, valamint a társ elvesztése utáni gyász között, hogyan viszonyuljunk a gyerekek gyászához, mit tehetünk értük és magunkért egy ilyen helyzetben.

A podcastot >>>itt lehet<<< meghallgatni.

 

8. rész - Miért fontos a gyász?

Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője valamint Szabó Márta és Kánya Kinga, a Napfogyatkozás Egyesület képviseletében arról beszélget Podcast sorozatunk legújabb részében, hogyan lehet feldolgozni a társunk elvesztését, miként lehet megbirkózni a gyásszal és a kialakult új élethelyzettel. Miért fontos a gyász, hogyan lehet „jól” gyászolni, mennyi ideig kell gyászolni?

A podcastot >>>itt lehet<<< meghallgatni.

 

9. rész - Milyen az élet a gyász után?

Párunk halála után újra kell magunkat definiálni, meg kell határozni, hogy ki vagyok én nélküle. Milyen az élet a gyász után? Honnan tudjuk, hogy már nem gyászolunk? Sokszor nehézséget jelent a környezetünk felé kommunikálni, hogyan is állunk most ezzel a kérdéssel, hol is tartunk most a gyászfolyamatban? De milyen szerepe is van a környezetünknek? Hogyan kezeljük az esetleges megbélyegzést? Mit kezdjünk az esetleges bűntudattal? Miként élhetünk újra teljes életet? Mikor állunk készen egy új kapcsolatra? Többek között ezek a kérdések kerültek a fókuszba Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője, valamint Szabó Márta és Kánya Kinga, a Napfogyatkozás Egyesület képviselői legújabb Podcast beszélgetésében.

A podcastot >>>itt lehet<<< meghallgatni.

 

10. rész - Új kapcsolat küszöbén

Az 1szülő-1podcast sorozatunk legújabb adásai középpontjában a párválasztás, illetve a mozaikcsaládok állnak. Egy brit kutatás szerint átlagosan 5 évig tart az egyszülőség, utána vagy párt talál az illető vagy kirepül a gyerek. Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője valamint Bogár Zsuzsa szakpszichológus többek között arról beszélgetnek, honnét tudjuk válás után, hogy készen állunk egy kapcsolatra, mi a veszélye annak, ha túl gyorsan váltunk, mikor jön el az idő új életszakaszra. Hasznos tanácsokat hallhatunk azzal kapcsolatban is, hogyan érdemes az új párunkat a gyermekünk életébe bevezetni.

A podcastot >>>itt lehet<<< meghallgatni.

 

12. rész - Mikortól számít egy mozaikcsalád családnak?

Az 1szülő-1podcast legújabb része egy válás utáni új kapcsolatról szól, amelybe mindkét fél viszi a maga múltját, és aminek sikere azon múlik, hogy mennyire tudják ezt a felek feldolgozni és maguk mögött hagyni. Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője, Bogár Zsuzsa, szakpszichológussal többek között arra a kérdésre is keresik a választ, mikortól számít egy mozaikcsalád családnak, hogyan alakul a szabályrendszer, a gyereknevelés az új, közös családban.

A podcastot >>>itt lehet<<< meghallgatni.

 

13. rész - A mediáció szerepe

Podcast sorozatunk következő epizódjának központi témája a mediáció. Milyen fontos szerepe van a bírósági közvetítésnek, mikor és milyen ügyekben érdemes igénybe venni a mediációt? Ezekről a kérdésekről beszélget Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője és Jancseczné dr. Kuczik Vera bírósági közvetítő.

A podcastot >>>itt lehet<<< meghallgatni.

Egyszülős Központ - Egy hely – Egy esély – Sok találkozás