Egyszülős kedvezmény a budapesti Állatkertben

Mától olcsóbban vehetnek belépőjegyet a budapesti Állatkertbe azok az egyszülős családok, akik rendelkeznek Egyszülős Kártyával. A Fővárosi Állat- és Növénykert és az Egyszülős Központ együttműködési megállapodása alapján, a korábban bevezetett egyszülős családi jegy árából, egy gyermek és felnőtt kísérője részére további 20% kedvezményt kapnak az Egyszülős Kártyával rendelkező családok.
Egyszülős kedvezmény a budapesti Állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert néhány hónappal ezelőtt vezette be az egyszülős családi jegytípust, amely egy felnőtt és egy vagy több gyermek belépésekor nyújt kedvezményt. Az Állatkert és az Egyszülős Központ együttműködése értelmében a mai naptól az egyszülős családi jegy árából további 20 százalék kedvezményt kapnak azok a családok, akik bemutatják az Egyszülős Kártyájukat.

Az együttműködési megállapodást dr. Sós Endre, főállatorvos, a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója, valamint Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője írta alá a mai napon. Az első egyszülős családok már azonnal élhetnek is a kedvezményekkel. Az Egyszülős Központ pedagógus munkatársai részére az Állatkert oktatást is szervez az állatkerti vezetések, tematikus séták önálló megtartásának témájában. A felkészítés során az Állatkertben való eligazodásra, az építészeti érdekességekre, a nyitott és zárt kiállítóterek megismerésére, az állatokkal kapcsolatos izgalmas történetekre, a természetvédelmi tevékenységek megismerésére és a megtekinthető programokra fektetve a hangsúlyt.

Az Állatkert és az Egyszülős Központ megállapodása nagy segítség az egyszülős családoknak – hangsúlyozta Nagy Anna, - hiszen a kedvezményekkel egy látogatáskor többezer forintot spórolhatnak az egyszülősök. Az összefogás lehetővé teszi, hogy az állatkerti látogatást, amely a családok körében az egyik legnépszerűbb program az egyszülős családok könnyebben megengedhessék maguknak- tette hozzá az Egyszülős Központ vezetője.

Dr. Sós Endre az ünnepélyes aláíráson elmondta, hogy az új jegyárstruktúra májusi bevezetésekor az Állatkert vezetésének központi gondolata az volt, hogy a magyar családok számára kedvezőbb feltételeket teremtsen az állatkerti látogatáshoz. Bár a Fővárosi Állat- és Növénykert korábban is egyedülállóan sokszínű kedvezményrendszert biztosított, a 2023 májusában bevezetett jegyárstruktúra legnagyobb nyertesei a magyar családok —mondta. Új jegytípuskét kerültek bevezetésre tavasszal az egyfelnőttes családi jegyek, melyeknek köszönhetően az érintett családok 2023. májusa és októbere között mintegy 24 millió forintot takaríthattak meg. Az egyfelnőttes családi jegyek közül a legnépszerűbb az egy felnőtt + egy gyermek jegytípus, amelyből már közel 12 ezer darabot vásároltak. Éppen ezért erre a jegytípusra az Egyszülős Központtal összefogásban további 20% árkedvezményt biztosítunk a mai naptól-részletezte az  állatkert igazgatója.

Dr. Sós Endre kiemelte: Az újonnan bevezetett egyfelnőttes jegyek mellett az Állatkert egyéb családi jegyei továbbra is népszerűek. “Kitűnő eredménynek tartom, hogy idén immár 100.000 családi jegyet váltottak látogatóink. Növekvő látogatószám mellett az érkezők harmada családi kedvezménnyel vásárolhat belépőjegyet a budapesti állatkertbe, így számos családnak elérhetőbbé vált az akár egész napos kulturális kikapcsolódás az állat- és növényvilág jobb megismerésére ”—zárta gondolatait  a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója.

Az Egyszülős Központról

Magyarországon ma kb. 300 000 családból hiányzik az egyik szülő. A pesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson az egyszülős családoknak. Az elmúlt több mint öt évben a központ több mint hetvenféle szolgáltatásával közel 30 000 egyszülős családot ért el. 2022 márciusában megnyílt a második Egyszülős Központ Budán, amely a budai agglomerációban és a Budán élő egyszülős családoknak is könnyen megközelíthető.

A Fővárosi Állat- és Növénykertről

A Fővárosi Állat- és Növénykert. 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, az intézmény nemrég ünnepelte 157. születésnapját. Ezzel a magyar főváros állatkertje a magyarság egyik legrégebbi kulturális intézménye. Az Állatkert "alapító atyái", olyan jeles tudósok és hazafiak, mint Xántus János, Kubinyi Ágoston vagy Szabó József geológus professzor, részben szakmai megfontolásból, a természettudományos ismeretek terjesztésének jelentősége miatt tartották fontosnak az első hazai állatkert életre hívását, illetve azért is, mert az alapítás ügyét nemzeti ügynek is tekintették.

A megnyitás óta eltelt bő másfél évszázad alatt több mint százmillióan keresték fel az Állatkertet, ami azt is jelenti, hogy az ország leglátogatottabb kulturális intézményévé vált.

Amellett, hogy a bemutatott állatfajok száma jelenleg meghaladja a 700-at, élővilág sokféleségének érzékeltetésére való törekvés az oktatási és ismeretterjesztési tevékenység jellemzi. Patinás műemlékeivel, gazdag múltjával és szakmai eredményeivel - nemzetünk kulturális örökségének fontos része. A Fővárosi Állat- és Növénykert tavaly 2600 védett, fokozottan védett és invazív állatfajt mentett meg, ami a legforgalmasabb” hazai mentőhellyé avanzsálja az intézményt.