Három pofonegyszerű étel, amit a gyerekekkel is elkészíthetsz

Nem tudom, ti hogyan vagytok vele, de a január nekem nem a kedvenc hónapom. Már nincs ünnep, amit várni lehetne, a karácsonyfát rég levittük a szemetes mellé, a télből viszont - rossz esetben – még mindig hónapok vannak hátra. Ráadásul ezt a hangulatot nemcsak én, hanem a gyerekeim is örökölték. Ha tehetnék, téli álmot aludnának: se iskolába menni, sem játszani nincs kedvük, legszívesebben egész nap bent lennének a meleg szobában. Mivel én sem születtem jegesmedvének, ezt az utóbbi kívánságukat teljesen megértem, anyaként viszont azzal is meg kell küzdenem, mivel foglaljak el két aktív gyerkőcöt a négy fal között.
Három pofonegyszerű étel, amit a gyerekekkel is elkészíthetsz

Konyhapult | GASZTROHárom pofonegyszerű étel, amit a gyerekekkel is elkészíthetszJanuary 21, 2018|Nagy JúliaNem tudom, ti hogyan vagytok vele, de a január nekem nem a kedvenc hónapom. Már nincs ünnep, amit várni lehetne, a karácsonyfát rég levittük a szemetes mellé, a télből viszont - rossz esetben – még mindig hónapok vannak hátra. Ráadásul ezt a hangulatot nemcsak én, hanem a gyerekeim is örökölték. Ha tehetnék, téli álmot aludnának: se iskolába menni, sem játszani nincs kedvük, legszívesebben egész nap bent lennének a meleg szobában. Mivel én sem születtem jegesmedvének, ezt az utóbbi kívánságukat teljesen megértem, anyaként viszont azzal is meg kell küzdenem, mivel foglaljak el két aktív gyerkőcöt a négy fal között.  Illusztáció: Taylor Grote/Unsplash Mivel a tévé és a számítógép nálunk nem opció, más megoldás után kellett néznem. Egyik nap, miközben készítettem a vacsorát, be is villant, mi lehetne az: a közös főzés. Szerencsére azzal sosem volt bajom, hogy a konyhában töltsem az időmet, gyerekkorom óta szeretek kísérletezni, aminek leginkább a családom örül. Nálunk az esti vacsoráknak különleges jelentősége van, így hát nem a gyermekeimnek sem okozott különösebb meglepetést, amikor megkérdeztem, segítenének-e az elkészítésében. A dilemmám viszont – mint minden más anyának – az, hogy mik azok az ételek, amiket meg is esznek, de nyugodtan rájuk bízhatom az elkészítés egy részét. A marhát biztosan nem ők fogják sütni, és a húslevest is meghagyom magamnak, de szerencsére még így is elég nagy a választék. Ezért összegyűjtöttem néhány olyan pofonegyszerű, gyerekbarát receptet, amikkel bárki nekiállhat egy nagy családi főzésnek, akár még hétköznap is. Ha nektek is van kedvenc gyerekes receptetek, írjátok meg az [email protected], és szívesen lehozzuk! 1. Az a bizonyos rántott hús Kérdezd meg egy gyerektől, mit akar enni, és az első három választása között biztosan ott lesz a rántott hús. Azt nem mondom, hogy egészséges, viszont a gyerekeim néha csak és kizárólag ezt hajlandóak megenni. Még szerencse, hogy ez pont egy olyan étel, amit együtt is meg tudunk csinálni. Hogyan? Ha 10 év feletti a gyermek, már a klopfolást is nyugodtan rábízhatod. Ha kisebb, akkor elég, ha ő forgatja meg a szeleteket a lisztben, a tojásban és a zsemlemorzsában. Számíts rá, hogy utána fél órát kell majd takarítanod a konyhát, de legalább a vacsoraasztal mellett versenyezni fognak majd, ki hány szeletet panírozott be aznap. 2. Kókuszgolyót mindenkinek Ha van egyszerű édesség, az a kókuszgolyó, hiszen még sütni sem kell, viszont már a legapróbbak is el tudják készíteni egy kis segítséggel. Nekem van egy régi receptem, amit még anyukámtól kaptam, és igazából csak az adagok kimérésében segítek, minden mást a gyerekeimre bízok. A rumli itt is borítékolható, de az is, hogy pillanatok alatt elfogy majd az egész. Hozzávalók: 25 dkg darált keksz, 3 dl tej, 5 ek. kakaópor, 4 ek. méz, 5 kocka étcsokoládé, 5 dkg vaj kókuszreszelékElkészítés: A ledarált kekszet összekeverem a kakaóval, egy deci tejjel és a mézzel. Ezután adom hozzá a vajjal olvasztott csokit és a maradék tejet. Ezután golyókat gyúrok belőle, beleforgatom a kókuszreszelékbe, majd berakom a hűtőbe, és pár óra múlva ehetjük is. 3. Örök kedvenc: a pizza Ha a rántott húst szeretik, a pizzát egyenesen imádják a gyerekek. Sok ismerősöm rendeli, mert azzal kevesebb a gond, én viszont inkább a gyerekek segítségével meg is gyúrom a tésztát, hiszen nincs is ennél egyszerűbb dolog. Az pedig óriási móka, amikor meglátják, mekkorára dagadt. A kedvenc receptemhez pedig alig kell valami, így tényleg nyugodtan a kicsikre bízhatom. A feltéteknek pedig csak a fantázia szab határt, bár otthon főleg a paradicsomos és a sonkás a menő. Pizzatészta (két tepsi): 50 deka liszt, 7 gramm szárított élesztő, olivaolaj, csipet só, 3 dl meleg víz, kis kanál cukor. A hozzávalókat összekeverem, összegyúrom, majd hagyom keleszteni minimum egy órát, de inkább kettőt. Ha megkelt, akkor kinyújtjuk (ebben is segíthetnek a gyerekek), telepakoljuk feltétekkel, és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 15 percre, de azért jobb, ha menet közben odafigyelünk rá.Tags:receptfőzés