Konyhapult | GASZTROÍgy lesz igazán finom az ünnepi mézeskalács, és még receptet is adunkDecember 5, 2017|egyszulo.hu Fotó: Pietro de Grandi/Unsplash Mindenki kedvenc karácsonyi édessége, de azt már kevesen tudják, ki készített először mézeskalácsot. Mi most elmeséljük és még egy olyan receptet is megosztunk veled, amivel garantáltan sikerélményed lesz neked és a gyerekeknek is. Állítólag egy örmény szerzetesnek köszönheti Európa a mézeskalácsot, aki a 10. században francia papokat tanított a finom édesség készítésére. A mézeskalács gyorsan elterjedt a kontinensen, a népek saját ízlésükre alakították, festették és ablakokat díszítettek vele, a 17. századtól pedig már a piacokon és a gyógyszertárakban is árulták. Más források szerint a mézeskalács már a rómaiak asztalán is illatozott, igaz nem ették meg, mert az állatformájú mézeskalácsokat isteneiknek ajánlották fel az állatáldozat helyett. Akárhogy is, amióta mézet, azóta mézeskalácsot is készítenek az emberek. Mivel a méz nagyon drága volt, ezért csak ünnepi alkalmakkor készült belőle sütemény, vallásos tárgyú életkép vagy figura. A későbbi „mézesbábos” céhek míves díszítésű mézesei kedvelt ajándékká váltak, és a mézeskalács a mesékben is megjelent: mindenki ismeri a Grimm testvérek „Jancsi és Juliska” történetét, amiben a mézeskalács ház a csábítás szimbóluma. Manapság mindenki számára elérhető, és az év bármely szakában elkészíthető lett a mézeskalács, mégis igazán a karácsonyi készülődéshez kötődnek a fahéjas-gyömbéres fűszerillatú angyalkák, csillagok és mesefigurák. Szánjátok rá ti is az egyik adventi vasárnap délelőttöt, mert ebben a varázslatos időszakban ez lehet az egyik legszórakoztatóbb program a gyerekekkel, amiből könnyen hagyomány is válik. (Bevallom, a huszonéves lányaimmal már fel is faltuk az első magunk készítette adagot.)Olyan receptet ajánlunk nektek, amit akár az utolsó pillanatban is megsüthettek, nem kell heteket várni, míg megpuhul, igazán „tutti”. Hozzávalók: 8 bögre finomliszt (1 kg) 1,5 bögre porcukor (30 dkg) 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék 3 teáskanál szódabikarbóna 30 dkg margarin 1 bögre méz (2,5 dl) 3 tojás 1 csipet só Elkészítés: Keverd össze a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket, a szódabikarbonát és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olvasztott margarint, a mézet és a tojásokat. Először forgasd össze villával, majd gyúrd egyneművé a tésztát. (Nem kell pihentetni, de ha úgy alakul, akár 1-2 nappal sütés előtt is elkészítheted, és a hűtőben tarthatod.)Kb. 1 cm vastagra nyújtsd ki a tésztát, és már szaggathatjátok is a formákat. Sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsikbe rakd a figurákat. 170 fokon alsó-felső sütésen 7-8 perc alatt kész is. Jó szórakozást!Tags:mézeskalácsadventkarácsonysütés
Így lesz igazán finom az ünnepi mézeskalács, és még receptet is adunk
Fotó: Pietro de Grandi/Unsplash