Több ezren fesztiváloztak az Egyszülős Központtal a Művészetek Völgyében

Idén is népszerűek voltak az Egyszülős Központ programjai a Művészetek Völgyében. Fantasztikus tíz napot töltöttünk Kapolcson, ahol több ezer fesztiválozó kereste fel sátrunkat. Együtt hallgattuk kortárs művészek kedvenc meséit, kézműves foglalkozásainkon kavicsok százait keltettük életre, sorra készültek az egyedi álomfogók, a különleges nemezlabdák- és ékszerek. 
Több ezren fesztiváloztak az Egyszülős Központtal a Művészetek Völgyében

Az Egyszülős Központ már visszatérő vendégként érkezett a Művészetek Völgyébe. Kapolcson, a FILMIO Pajtánál vártuk a látogatókat. A tíz nap alatt több mint 3 ezren kapcsolódtak be programjainkba. Sátrunk egy kis szigetet jelentett a fesztivál forgatagában, ahol a látogatók megpihenhettek és elmerülhettek a mesék, valamint a kreativitás birodalmában. Sokszínű kínálatunk egyaránt vonzotta a kisgyermekes családokat és a Y-, Z-generáció tagjait is.  Külön öröm, hogy a tavalyi évről is sok, már ismerős arcot köszönthettünk újra. Pecsétgyűjtő játékunkkal különböző feladatokban próbálhatták ki magukat a látogatók, és természetesen megajándékoztunk mindenkit, aki sikeresen teljesítette a kihívást.

Elismert művészek új szerepben

A legnagyobb érdeklődés a "Kedvenc mesém" című programunkat övezte, amit még 2022-ben hívtunk életre a Művészetek Völgyében. Most is sokan várták, és kifejezetten azért érkeztek hozzánk a FILMIO udvarba, hogy délutánonként izgalmas történeteket hallgassnak meg ismert művészek előadásában. A program különlegessége, hogy az előadókat, zenészeket, színészeket teljesen új oldalukról ismerhette meg a közönség, a meséken keresztül ráadásul egy kicsi bepillantást is engedtek privát szférájukba és gyerekkorukba.

Idén már másodszor fogadta el meghívásunkat Rutkai Bori, aki Mosonyi Alíz Mesék Budapestről című könyvéből olvasott fel a gyerekeknek. Gryllus Vilmos ezúttal a népmesék birodalmába repítette el a közönséget, többek között egyik kedvencét: A só című mesét hallgathattuk meg tőle. Szintén újra köszönthettük Hobót, aki Leninről szóló rövid mesét olvasott fel, "hobológiai" tanulmányként. Lackfi János és Varró Dániel saját meséiket írták újra a gyerekekből és felnőttekből álló közönséggel, rendkívül szórakoztatóan. Elfogadta a meghívásunkat Beck Zaza a 30Y-ból, aki Békés Pál Kétbalkezes varázslóját hozta el a Művészetek Völgyébe. VecseI H. Miklós is kedvencéből, Petőfi Sándor János vitézéből olvasott fel, Ferenczi Györgytől pedig Jeney Zoltán Balatoni kacsavész című meséjéből hallhattunk részleteket.

A "Kedvenc mesém" az Egyszülős Központ kiemelten népszerű programja volt, a délutáni történetek kétszer annyi fesztiválozót vonzottak, mint tavaly. A legfiatalabb mesehallgatónk mindössze 6 hetes volt, de a gyerekek mellett a szülők is megtöltötték a nézőteret, és a kicsikkel együtt merültek el a mesék birodalmában a színes babzsákokon.

Kézműves varázslat az Egyszülős Központtal

A képzelet az alkotásban is szabadon szárnyalhatott, hiszen sátrunknál folyamatosan kreatív foglalkozásokkal vártuk a hozzánk érkezőket. A kavicsfestés az apróbb völgyezőknek tetszett leginkább és büszkén díszítették a különlegesebbnél különlegesebb varázskavicsokat. A gyerekek emellett megismerkedhettek az álomfogó-készítés rejtelmeivel és színes fonalakból handmade karkötőket is alkottak. Nagy sikert aratott a nemezelés is, a kisebbek nagyon élvezték a hőségben a vízzel, szappannal és a gyapjú anyagával való ismerkedést, amelynek eredményeként egyedi nemezlabdák, tulipánok és nyakláncok készültek.

Mi is nagyon szerettük a közös kreatívkodást, a 10 nap alatt összesen 30 kiló kavicsot festettünk meg együtt, 45 méter drótot és majdnem 500 méter fonalat használtunk fel az egyedi álomfogókhoz, és mintegy 100 nemezlabda készült el a fesztivál végére. Idén sem maradhatott el kvízünk, amelynek fókuszában az egyedülálló családok álltak és mindaz a tevékenység, amelyet az Egyszülős Központ lát el nap mint nap. Sokan a válaszadáskor szembesültek azzal, hogy pontosan mit is jelent egyedülálló szülőnek lenni. A fesztivál alkalmat adott a meghitt beszélgetésekre is, a sátrunkhoz érkezők megoszthatták egymással gondolataikat.

„Elmentem. Szia. Holnap találkozunk.” – Ez a felirat és színes unikornisok díszítették az egyik rajzot, amivel egyik kis fesztiválozónk köszönt el tőlünk a nap végén. Reméljük, hogy vele is és minél több látogatónkkal hamarosan újra találkozhatunk!