Minden, amit az árvaellátásról tudni kell

2022. január 1-vel megváltozott az árvaellátás Magyarországon. Azon gyermekek, akik egyik vagy mindkét szülőjüket elvesztették és havi árvaellátásuk kevesebb volt mint 50.000 Ft, januártól magasabb juttatásra számíthatnak. A változás több mint 55.000 gyereket érint. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Több mint duplájára, 50 ezer forintra nőtt 2022. január elsejétől az árvaellátás minimuma. Magyarországon 55 ezer árva vagy félárva gyermek jogosult árvaellátásra, amelynek átlagos összege jelenleg havonta 41 ezer forint. Ez az intézkedés 42 ezer gyerek számára jelent jelentősen magasabb ellátást.

Kinek jár az árvaellátás?

Árvaellátást azok a gyerekek kaphatnak, akiknek egyik vagy mindkét szülője meghalt, és ezért egyszülős családban vagy szülő nélkül nőnek fel. A jogosultság feltétele, hogy az elhunyt szülő biztosítási jogviszonyban állt, és megszerezte az ellátás megállapításához szükséges szolgálati időt. Míg özvegye özvegyi nyugdíjban részesül, gyermekei árvaellátásra lesznek jogosultak.

Mikortól jár az árvaellátás?

Az ellátás a szülő halálának pillanatától jár, amennyiben az ellátásra benyújtott igény alapján a jogosultság megállapítható.

Hogyan kell igényelni az árvaellátást?

Az árvaellátás megállapítása iránti igényt az igénylő lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél kell benyújtani. Ha az elhunyt nyugdíjas volt, az igénylést a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell kérvényezni. Az igényléshez az alábbi nyomtatványok szükségesek:
„Igénybejelentés az 1997. évi LXXXI. törvény alapján árvaellátás elbírálásához”. Benyújtható postai úton, személyesen, vagy elektronikus űrlapon
https://e-ugyintezes.onyf.hu/PDF/K11.pdf?rnd=0.3384660815211765
https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu/ügyintézés/ügyintézési-tájékoztatók/110-hozzátartozói-nyugellátás/2394-az-árvaellátás.html

Milyen összeg az árvaellátás?

96. § *  (1) A kivételes árvaellátás és a (2) bekezdésben meghatározott árvaellátásrész kivételével 2022. január 1-jétől hivatalból 50 000 forintra kell megemelni az 50 000 forintot - a 2022. januári nyugdíjemelést követően - el nem érő összegű árvaellátást.
(2) A szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló európai uniós rendeletek vagy szociális biztonsági, szociálpolitikai egyezmény alapján megállapított árvaellátás Magyarországot terhelő részét az (1) bekezdésben foglaltak alapulvételével, a Magyarországot terhelő ellátásrész arányának megfelelően kell megemelni.

Hogyan állapítják meg az árvaellátást?

Az árvaellátás megállapítása az elhunyt jövedelme, pontosabban nyugdíja alapján kerül meghatározásra. Gyermekenként értendő, összege az elhunyt szülő nyugdíjának a harminc százaléka. Amennyiben még nem volt nyugdíjas, a halál idején megállapítható elméleti nyugdíj alapján számítják. A jogszabály meghatároz egy minimum összeget, amelynél az árvaellátás összege nem lehet alacsonyabb. Ez a minimum összeg a tavalyi évben 24.250 forint, ez az összeg nőtt meg 2022. január 1-től 50.000 Ft-ra.

Hány évig jár az árvaellátás?

Az árvaellátás alapesetben a gyermek 16. életévéig jár. Azonban, ha a gyermek iskolában, szakképző intézményben vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű képzésben vesz részt, az árvaellátás a tanulmányok időtartamára, de legfeljebb a 25. életévéig jár. Ha a jogosultság megszűnése előtt a gyermek megváltozott munkaképességűvé válik, az árvaellátás életkorra tekintet nélkül megilleti.

Milyen összeg jár annak, aki mindkét szülőjét elveszítette?

Amennyiben a gyermek mindkét szülője után árván marad, a tényleges vagy elméleti nyugdíj hatvan százaléka jár árvaellátásként. Az a gyerek is 60%-ban részesül, akinek életben lévő szülője legfeljebb 50%-os egészségi állapottal megváltozott munkaképességű. Az ellátás egy szülő után vehető igénybe, és minden esetben a kedvezőbb számítás alapján kerül megítélésre.

Mikor szűnik meg az árvaellátás?

Az ellátás életkorhoz kötött: megszűnhet a gyermek 16. életévében, amennyiben nem tanul tovább. Azok a fiatalok, akik iskolába járnak és nappali tagozatos képzésen vesznek részt, legfeljebb 25 éves korukig kaphatják az árvaellátást.

Megszűnik-e az ellátás örökbefogadáskor?

Nem, az ellátást nem befolyásolja az örökbefogadás.

*

Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetőjének blogposztját itt olvashatjátok arról a nehéz helyzetről, amikor a család anya nélkül marad és az apának kell átvenni az összes olyan szerepet is, amit eddig az anyuka töltött be. 
Milyen megoldások és kapaszkodók segíthetnek ebben a helyzetben?

*

Egy özvegy apuka történetéről, aki egyedül maradt kislányával itt tudtok olvasni.