Milyen legyen az Egyszülős Központ? 1000 fős online kutatás

Az elszigetelődést tartják a legnagyobb problémának a gyermeküket egyedül nevelő szülők – ez derült ki az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány több mint ezer fő válaszain alapuló kutatásából. A Budapesten létrejövő egyszülős központ legfontosabb feladatának pedig az egyszülős családok jogainak és elfogadásának képviseletét tartják az érintettek. A felmérés részleteit március 21-én, az egyszülős családok világnapja alkalmából publikáltuk.
Milyen legyen az Egyszülős Központ? 1000 fős online kutatás

kutatásokszakmai anyagokMilyen legyen az Egyszülős Központ? 1000 fős online kutatás2017/03/21Az elszigetelődést tartják a legnagyobb problémának a gyermeküket egyedül nevelő szülők – ez derült ki az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány több mint ezer fő válaszain alapuló kutatásából. A Budapesten létrejövő egyszülős központ legfontosabb feladatának pedig az egyszülős családok jogainak és elfogadásának képviseletét tartják az érintettek. A felmérés részleteit március 21-én, az egyszülős családok világnapja alkalmából publikáltuk. A válaszokból az is kiderül, hogy milyen nehézségekkel küzdenek azok, akik egyedül nevelik gyermeküket.

Az

online kérdőívünket, amely a gyermeküket egyedül nevelő szülők problémáiról és a központ szolgáltatásainak kialakításához gyűjtött információt, több mint ezren, fele-fele arányban fővárosiak és vidékiek töltötték ki. A válaszadók csaknem 90%-a jelenleg is egyedül neveli gyermekét, több mint fele egy gyermekkel maradt magára, és szintén a felénél több képviseli a 35-44 éves korosztályt.A gyermeküket egyedül nevelő szülőknek a mindennapokban felmerülő egyik legnagyobb gondja az elszigetelődés. Másodikként az anyagi gondokat, harmadikként pedig a gyermekekkel kapcsolatos szervezési ügyeket és a mindennapi logisztikai feladatokat (különóra, felügyelet, nyári tábor) jelölték meg. A központ tervezett tevékenységei közül a legfontosabb az egyedülálló szülők jogainak és érdekeinek képviselete, amelyet az információnyújtás, a jogi tanácsadás és a lelki problémák segítése, pszichológiai tanácsadás követ. Ugyanakkor nagyra értékelik a többi egyszülős családdal való kapcsolattartás és kölcsönös segítségnyújtás lehetőségét, a kereshető szolgáltatások adatbázisát (pl. mesterember, bébiszitter, magántanár) vagy az egyszülősök klubját is.A kutatásról készült összefoglaló itt található