Szeretném, ha sportolna a gyerek, de mi a jó neki?

Szeretne focizni menni, de hamar megunja. A kosárlabdához nem elég magas, a tornához nem elég hajlékony. Nincs könnyű dolga egy szülőnek, ha azt szeretné, hogy a gyermeke ne csak kötelességnek érezze a sportot, hanem meg is szeresse. Mivel a mindennapi testnevelésórák erre a legtöbb esetben alkalmatlanok, sok anyuka a délutáni edzések mellett teszi le a voksát. Csakhogy nem egyszerű megtalálni azt a sportot, amit nemcsak élvez a gyerekünk, hanem még az életkorának is megfelelő.
Szeretném, ha sportolna a gyerek, de mi a jó neki?

Tornazsák | ÉLETMÓDSzeretném, ha sportolna a gyerek, de mi a jó neki?February 5, 2018|Dobos ViktóriaSzeretne focizni menni, de hamar megunja. A kosárlabdához nem elég magas, a tornához nem elég hajlékony. Nincs könnyű dolga egy szülőnek, ha azt szeretné, hogy a gyermeke ne csak kötelességnek érezze a sportot, hanem meg is szeresse. Mivel a mindennapi testnevelésórák erre a legtöbb esetben alkalmatlanok, sok anyuka a délutáni edzések mellett teszi le a voksát. Csakhogy nem egyszerű megtalálni azt a sportot, amit nemcsak élvez a gyerekünk, hanem még az életkorának is megfelelő.Illusztráció: Kelly Sikkema/Unsplash

Mi most minden szempontot figyelembe véve megpróbáltuk összeszedni, melyik életkorban mi a legmegfelelőbb sport egy kicsinek.

Bölcsőde és óvoda (2-5 év)

A gyerekek 2 és 5 éves koruk között tanulják meg a mozgáskoordinációt, de ilyenkor még túlságosan fiatalok a szervezett sporthoz. Ebben az életkorban tehát ne aggódjunk amiatt, hogy nem jár különórákra, és fociedzésre se hordjuk délután. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy az ilyen idős gyermekek későbbi teljesítményére semmilyen hatással nincs a csapatport. Az ovisoknak az a legjobb, ha szabadon mozoghatnak, futhatnak, labdázhatnak, táncolhatnak, ugrálhatnak, ahogy a kedvük tartja. Ha mégis nagyon érdeklődnek valamilyen sport iránt, akkor menjünk el a helyi edzőterembe és kérdezzük meg, mit ajánlanak. A lényeg, hogy semmit ne erőltessünk.

Általános iskola alsó tagozat (6-9 év)

Ebben az életkorban már nemcsak a mozgás, hanem a látás is sokat javul. A gyerekek képesek tovább koncentrálni, és egyre ügyesebbek a sportokban is. Azért ne vigyük túlzásba, de nyugodtan megpróbálkozhatunk olyan edzésformákkal, amelyek még nem követelnek sokat, viszont már kell hozzájuk egy kis ügyesség. Ilyen a futás, a szabad foci, a torna, az úszás, esetleg kicsit idősebbek esetében a tenisz vagy a harcművészetek.

Általános iskola felső tagozat (10 év felett)

Ha már tíz éves a gyermek, akkor nemcsak a mozgás örömét lehet vele megismertetni, hanem a stratégiát is képes megérteni. Tehát ha szeretné, akkor már komolyabb edzésre is elvihetjük, röplabdázhat, kosárlabdázhat is. Fontos azonban figyelni rá, hogy a gyerek élvezze a sportolást, és ha azt mondja, nem akar többet menni, akkor beszéljük meg vele, miért. Nem jó az sem, ha túlságosan egy sportra koncentrálunk, hiszen lehet, hogy amit az egyik évben szeret, a másikban már nem fogja élvezni. Hagyjuk, hogy mindent kipróbáljon, és mire idősebb lesz, már biztosan ki tudja választani, mi az, ami a legnagyobb örömet okozza számára.