"Fókuszban a mozaikcsaládok"- Műhelyvita

"Fókuszban a mozaikcsaládok"- Műhelyvita

"Fókuszban a mozaikcsaládok"- Műhelyvita | 2019. szeptember 16. (hétfő) 15:00

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, a Fényes Elek Társadalomstatisztikai Egyesület (FETE), valamint a Mozaikcsalád Alapítvány műhelyvitát szervez az intakt, egyszülős, valamint a mozaikcsaládok összehasonlító vizsgálatáról.

A vita hátterét egy többszakaszos kutatás keretében készített tanulmány képezi, (Harcsa István – Monostori Judit: Trendek a mozaikcsaládok szocio-demográfiai jellemzőiben) A kutatás részben arra a családtörténeti tényre hívja fel a figyelmet, hogy a mozaikcsaládok – az egyszülősökkel együtt – a korábbi korszakokban is hagyományosan jelen voltak a családszerkezetben.

A legújabb trendek, - a köztudattal ellentétben - sem utalnak a mozaikcsaládok térnyerésére, inkább e családforma belső összetételében figyelhetők meg számottevő változások, amelyek mögött döntően a társadalomban bekövetkezett strukturális átalakulások húzódnak meg.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Vitavezető: Nagy Anna (Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány)

Résztvevők: Monostori Judit – Harcsa István (FETE), Bogár Zsuzsa (Mozaikcsalád Alapítvány) Hegedüs Réka (Semmelweis Egyetem, Mentálhigiéné Intézet), Kovács Marcell (KSH) Pilinszki Attila (Semmelweis Egyetem, Mentálhigiéné Intézet)

Tervezett program:

1. Vitaindító előadás (Monostori Judit és Harcsa István)

2. Műhelyvita a korreferensek közreműködésével

3. Kérdések - válaszok

Nagy Anna

Nagy Anna - újságíró, kommunikációs szakember, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke, 2015-ben könyve jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában Egyedülálló Szülők Könyve címmel.

A közhasznú alapítvány 2005 óta segíti az egyedülálló szülőket, 2018-ban pedig létrehozta és működteti az Egyszülős Központot, amely nemcsak Magyarországon, de nemzetközileg is úttörő kezdeményezésnek számít.

A Központ azzal a céllal jött létre, hogy egyenlő esélyt teremtsen a több mint félmillió egyszülős gyereknek és támogató közegként segítse az egyszülős családok mindennapjait.

Harcsa István

Harcsa István - szociológus, társadalomstatisztikus, korábban a KSH Társadalomstatisztikai főosztályának vezetője, jelenleg a Fényes Elek Társadalomstatisztikai Egyesület elnöke. Kutatási területei: társadalmi rétegződés és mobilitás, életmód és életkörülmények vizsgálata, családszociológia

Monostori Judit

Monostori Judit - szociológus, a Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Kutatási területei: családszociológia, egyszülős családok, idősödés

Bogár Zsuzsa

Bogár Zsuzsa tanácsadó szakpszichológus, a Mozaikcsalád Alapítvány vezetője, a Mozaik a családom című könyv szerzője. Évek óta foglalkozik mozaikcsaládban élők pszichés támogatásával. Gyakorlat munkája mellett tanít az ELTE Tanácsadó Szakpszichológus képzésben valamint a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakán.

Hegedűs Réka

Hegedüs Réka, szociálpolitikus, mediátor, családi tanácsadó jelölt

Közel négy éve vezet  támogató csoportokat, tréningeket az egyedül nevelés, egyedüli gyerekvállalás témakörében. Dolgozik továbbá párokkal, családokkal, valamit mediátorként és facilitátorként

Kovács Marcell

Kovács Marcell a KSH Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának vezetője. A 2001-es népszámlálás óta foglalkozik háztartás- és családdemográfiai adatokkal.

Pilinszki Attila

Pilinszki Attila a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének munkatársa. Szociológusként egyik fő témája a családok életminősége és a konfliktusok, konfliktuskezelés kérdésköre. Mediátorként segíti a családtagokat a felmerülő vitás kérdések rendezésében.

...
Egyszülős Alapítvány

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2018 óta működteti az Egyszülős Központot, amely nemcsak Magyarországon, de nemzetközileg is úttörő kezdeményezésnek számít. A Központ azzal a céllal jött létre, hogy egyenlő esélyt teremtsen a több mint félmillió egyszülős gyereknek és támogató közegként segítse az egyszülős családok mindennapjait.

Időpontfoglalás

Belépő: 0 Ft,-

Helyszín

Hol: Egyszülős Központ
Cím: Budapest 1085 Üllői út 30