A könnyebb mindennapokért - konferencia a sérült gyerekeket nevelő egyszülős családokról

Az Egyszülős Központ a Találj Magadra Egyesülettel közösen elsőként szervezett konferenciát a sérült gyermekeket nevelő egyszülős családokról. A rendezvény fő témája ezeknek a családoknak a helyzete, az oktatási és foglalkoztatási kérdések, illetve a témával kapcsolatos személyes történetek voltak. 
A könnyebb mindennapokért - konferencia a sérült gyerekeket nevelő egyszülős családokról

Az elmúlt évtizedben nőtt az egyszülős családok száma, a Népszámlálás adatai szerint Magyarországon 341 ezer egyszülős családban 490 ezer gyerek él. Rajtuk kívül gyerekstátuszban él az a 16 ezer fogyatékossággal élő, 25 éves és idősebb egyszülős gyermek is, akik a koruk ellenére is gondoskodásra szorulnak. Közülük 11 ezren nem tanulnak és nem is dolgoznak, így feltétlenül a szülő támogatására szorulnak. Legalább 24 ezren élnek - életkortól függetlenül – fogyatékossággal, egyetlen szülővel.

Az egyszülős családban magasabb a sérült gyereket nevelők aránya – a nehezített helyzetben sok párkapcsolat felbomlik és egyetlen szülőnek kell ellátnia azokat a feladatokat, ami kettőnek is nehéz volt. A sérült gyereket nevelők foglalkoztatása az egyszülősök között jóval alacsonyabb, 36 százalék szemben a kétszülős családokkal, ahol 61 százalékuk dolgozik.

Az Egyszülős Központ és a Találj Magadra Egyesület „A könnyebb mindennapokért” címmel készített kutatást a sérült gyereket nevelő egyszülős családokról, kérdőíves adatfelvétel során 252 válasz alapján. A megkérdezett családok majdnem mindegyikében, 98 százalékukban az anya neveli egyedül a gyermekét. A szülők egynegyede leginkább nagyszülői segítségre számíthat a gyermek(ek) gondozásában, ötöde pedig a testvérek segítségére számíthat.

A felmérésből kiderült, hogy csak minden tizedik különélő szülő nyújt rendszeres segítséget a sérült gyermeket egyedül nevelő családoknak. A súlyosan sérült gyermeket nevelők érzik leginkább azt, hogy a gyerek miatt hagyta el őket a párjuk. Náluk a legmagasabb azoknak a gyermekeknek az aránya, akik nem tartják a kapcsolatot a különélő szülőjükkel és itt a legmagasabb azoknak az aránya is, ahol az egyedülálló szülő nem dolgozik.

A konferencián elhangzott előadások videói itt érhetők el.

Kapcsolódó videó