Harmónia kívül-belül – a rend lélektana

Általában egy kipipálandó feladatként, házimunkaként tekintünk a nagytakarításra. Sokszor halogatjuk vagy éppen gyűjtjük hozzá magunkban a kellő energiát, mert nem egyszerű időt szakítani rá a hétköznapokban. De gondoltunk már rá úgy, mint egy lehetőségre a befelé fordulásra és az egyensúly megteremtésére? A minket körülvevő rend fontosságáról beszélgettünk partnerünk, a Mindwell Pszichológiai Központ szakértőjével. Hermann-Kiss Fanni pszichológus arról is mesélt, hogy milyen szerepet töltenek be életünkben bizonyos tárgyak, miért fontos a lelkünknek is a rendszerezés, és miért hasonlítják sokszor a takarítást egy meditatív állapothoz.
Harmónia kívül-belül – a rend lélektana

Általában egy kipipálandó feladatként, házimunkaként tekintünk a nagytakarításra. Sokszor halogatjuk vagy éppen gyűjtjük hozzá magunkban a kellő energiát, mert nem egyszerű időt szakítani rá a hétköznapokban. De gondoltunk már rá úgy, mint egy lehetőségre a befelé fordulásra és az egyensúly megteremtésére? A minket körülvevő rend fontosságáról beszélgettünk partnerünk, a Mindwell Pszichológiai Központ szakértőjével. Hermann-Kiss Fanni pszichológus arról is mesélt, hogy milyen szerepet töltenek be életünkben bizonyos tárgyak, miért fontos a lelkünknek is a rendszerezés, és miért hasonlítják sokszor a takarítást egy meditatív állapothoz.

Egy-egy szortírozás, rendrakás közben sokszor bukkannak fel régi emlékek vagy el kell döntenünk például, hogy megválunk-e bizonyos tárgyaktól az életünkből. Milyen lelki, érzelmi háttere lehet egy-egy ilyen folyamatnak?

A minket körülvevő tárgyakkal kialakult kapcsolatunk pszichológiai szempontból a kötődéssel is párhuzamba állítható. Sokszor nagyon szoros, érzelmi biztonságot is nyújtani tudó jelentősége van életünkben a számunkra fontos tárgyaknak. Gondoljunk csak a kisgyermekek kedvenc plüssére, takarójára vagy cumijára. A gyermeklélektan jeles képviselője, Donald Winnicott pszichológus nevéhez kötődik az átmeneti tárgy fogalma, ami elviselhetőbbé teszi a távollétet a szülőtől, mert képes biztonságérzetet nyújtani a gyereknek. Sőt, fejleszti a kicsik önmegnyugtató képességét is. Amikor épp vigasztalásra van szükségük, akkor előveszik ezt a kedvenc tárgyat, így megtapasztalhatják, hogy nekik is van hatalmuk a világ fölött. 

Bizonyos tárgyak felnőtt korban is képesek a biztonság és az állandóság érzését nyújtani. Elképzelhető, hogy közülük többhöz nosztalgikus emlékünk is társul, mert pont egy nagyon kellemes élményt idéz fel bennünk a nagyszülőknél töltött nyaralásokból, vagy éppen egy, az identitásunkat jelentősen meghatározó eszmét szimbolizál számunkra. Arról se feledkezzünk meg, hogy számos hobbi is kötődik bizonyos tárgyak gyűjtéséhez, gondoljunk csak a gyerekként olyan nagy örömet adó matricákra és focis kártyákra, vagy felnőttként a bélyeg- vagy érmegyűjteményre. Mindezek a tárgyak a hobbikon keresztül lesznek fontosak nekünk, megszerzésükkel, rendszerezésükkel, nézegetésükkel olyan boldogságot és kikapcsolódást tudnak nyújtani, mint másnak a kötés vagy a főzés. Ráadásul egy-egy tárgynak érzelemszabályozó szerepe is lehet, például egy kis varázskavics bátorságot adhat kisiskolás korban a dolgozatok előtt, egy toll forgatása pedig feszültségcsökkentő erővel bírhat egy munkahelyi előadás közben. 

Miközben szortírozunk vagy nagytakarítunk, mérlegeljük, hogy melyik tárgy mekkora érzelmi jelentőséggel bír számunkra. Biztosan tapasztaltátok korábban, hogy vannak olyan darabok, amik hiába csak a nagytakarítások során kerülnek a kezetekbe, mégsem rakjátok őket a “selejtezett tárgyak” dobozába. Ennek az lehet az oka, hogy olyan fontos nosztalgikus, biztonságot nyújtó, érzelmileg feltöltő emlék társul hozzájuk, amely miatt saját magunkhoz tartozónak érezzük őket. 

Miért fontos, hogy időről időre rendszerezzük a minket körülvevő teret? Milyen pluszt, többletet adhat lelkileg?

Biztosan sokan éreztétek már úgy, hogy amikor kupi van az otthonotokban, a hangulatotok is feszültebbé tud válni. Ilyenkor könnyen kirobbanhatnak olyan veszekedések, amelyek megelőzhetőek lehettek volna. Ezzel ellentétben egy rendezett, tiszta környezet a nyugalmat sugározza, ami így hozzájárul a békés, harmonikus időtöltéshez.  Ne felejtsük el az időtényezőt sem, hiszen egy rendezett térben például hamarabb megtalálhatjuk az általunk éppen keresett tárgyakat. Így elkerülhetők az olyan kezdetű veszekedések, mint hogy “Anya, nem találom a kesztyűmet!”. Fontos szempont, hogy egy rendszerezett térben a figyelmünk is kevésbé terelődik el, ezáltal hatékonyabbak lehetünk az otthonról végzett munkában vagy éppen kevesebb időt vehet el az esti családi együttlétekből a házi feladatok elkészítése. Természetesen vannak olyan emberek, akiket az pörget fel, ha “uralkodhatnak a káoszon”, akiket tényleg nem befolyásol a produktivitásban, a nyugalom megteremtésében az, hogy mennyire rumlis a környezetük. Ez nem azt jelenti, hogy bármelyik tulajdonság-típussal probléma lenne, csupán figyelnünk kell arra, hogy mi melyik csoporthoz tartozunk, és időt szánni rá, hogy a nyugodt otthonlét környezeti feltételeit megteremtsük magunknak. Óriási lehetőség a befelé fordulásra, a lelki összerendezésre az is, amikor például a nyári-őszi átállásnál az ember átpakolja a ruháit, kiselejtezi a gyerekek kinőtt holmiját. Ilyenkor mindig megjelenik az elengedés és a beengedés, a valami újra való ráhangolódás is.

Mennyire fontos a lelki egyensúly megtalálása, megőrzése szempontjából a tér, amelyben élünk?

A minket körülvevő rendezett környezet segíthet a nyugodt, feszültségmentes állapot kialakításában. Mindebben persze vannak egyéni különbségek, amikről nem szabad megfeledkezni. Az bizonyos, hogy a kupis, rendezetlen környezet stresszessé tehet minket, megnehezítheti a koncentrációs képességünket, ezáltal pedig a munkavégzést vagy a meghitt otthoni légkör kialakítását. Érdekes szempont lehet a természetes napfény beengedésének szerepe is a lelki egyensúlyunk fenntartásában, hiszen segít szabályozni a cirkadián-ritmusunkat, ezáltal pedig elengedhetetlen szerepet tölt be az aktivitás, energia és kellemes hangulat kialakulásában. 

Mire vezethető vissza, hogy a takarítást sokszor egyfajta meditatív állapothoz hasonlítják, ami akár kikapcsol és kicsit kiszakít a hétköznapokból?

A takarítás és a meditatív állapot közötti összefüggést leginkább a mindfulness - tudatos jelenlét fogalmával lehet leírni. Ebben az állapotban az a fontos, hogy az “itt-és-most”-ra koncentráljunk, ne hagyjuk elkalandozni a gondolatainkat, hanem csakis arra a tevékenységre figyeljünk, amit éppen végzünk. Nagyon jó példa erre a reggeli kávéfőzés folyamata. Valószínűleg amikor főzitek a kávét, nem figyeltek arra, hogy pontosan mit miért csináltok, mert annyi kávét főztetek már, hogy rutinszerűvé vált a folyamat. Próbáljátok ki, hogy legközelebb csak arra figyeltek, nektek milyen is a kávézás élménye. Figyeljétek meg a kávéfőzés folyamatát, koncentráljatok arra, hogy milyen izmotok feszül meg az egyes lépéseknél, milyen hangot ad ki a kávéfőző, milyen illata van a lefőtt kávénak, majd pedig hagyjatok időt magatoknak a kávé ízének feltérképezésére. Lehet, hogy ez nagyon egyszerűen vagy akár viccesen is hangzik, de valószínűleg meg fogjátok tapasztalni, hogy nem is olyan könnyű az “itt-és-most”-ban maradni. A takarítás azért tud segíteni, mert amikor éppen a csempét tisztítjuk, porszívózunk vagy mosogatunk, akkor nagyobb eséllyel figyelünk csak arra a tevékenységre, amit éppen végzünk, vagyis: elég tiszta-e már a takarított felület. Ezáltal a mindful állapotot is átélhetjük, hiszen ez a tevékenység bőven elegendő lehetőséget ad arra, hogy figyeljünk az izmaink feszülésére, az illatokra, a látható eredményre - egész egyszerűen jelen legyünk. A takarítás során leginkább ismétlődő mozdulatokat végzünk - például sepregetés, felmosás, ablaktisztítás - amik szintén hasonlítanak bizonyos relaxációs technikákhoz, légzőgyakorlatokhoz. Arról nem is beszélve, hogy a különböző érzékszerveken keresztül szerzett információk - felmosószer illata, vödörben lévő víz hangja, a kezünkre fröcskölődött víz érzete -, mind-mind segítenek a jelenben maradni, ezáltal szorongáscsökkentő hatásuk is van. A takarítás tehát segíthet abban is, hogy az “itt-és-most”-ban maradva megakadályozzuk gondolataink kesze-kusza kavarodását, így a feladatok vagy nehézségek túlgondolását, miközben feltöltődhetünk és paradox módon kikapcsolódhatunk a tevékenységben. Ráadásul az eredmény egy tiszta otthon lesz, ami a nyugalmat, harmóniát is megteremtheti. 

Az őszi-téli időszakra – a közelgő ünnepeknek is köszönhetően – jellemző a befelé figyelés, elcsendesedés. Hogyan tudjuk felkészíteni a lelkünket, mit érdemes ilyenkor végiggondolni?

A befelé figyelés, elcsendesedés célja a belső nyugalom, önismeret fejlesztése, “itt-és-most”-ban való gyakorlat növelése is lehet. Mindezek elősegítik, hogy mélyebben tudjunk kapcsolódni a közelgő karácsonyhoz, mérlegelve azt, hogy az ünnepi előkészületek során milyen számunkra valóban fontos tevékenységekben szeretnénk elmélyülni. Ez az időszak a nosztalgiára, korábbi kellemes emlékek felidézésre is tökéletes alkalom, kipróbálhatjuk akár nagymamánk valamelyik fantasztikusan finom süteményreceptjét is, ami végül igazán megkoronázhatja az ünnepi asztalt. Végiggondolhatjuk az év során elért eredményeinket, céljainkat, készíthetünk egy hála-naplót is, amiben összegyűjthetjük akár napi szinten azokat az élményeket, amikért hálásak vagyunk. Mindebben segítségünkre lehet egy adventi naptár készítése is, hiszen önmagában a kalendárium is a várakozással teli készülődést szimbolizálja. 

Ha nemcsak az otthonunkat, de a lelkünket is szeretnénk időről időre karbantartani, milyen praktikákat tudunk a hétköznapjainkba csempészni?

Rohanásra hajlamos mindennapjainkban nagy segítségünkre lehet, ha naponta akár csak 5-10 percet szánunk magunkra. Ilyenkor kizárólag csak arra fókuszáljunk, hogy milyen érzések kavarognak bennünk, milyen környezet vesz minket körül. Ebben segítségünkre lehet az érzékszerveink által feldolgozott információk tudatosítása, használva nemcsak a látvány által adott ingereket, hanem az illatok, hangok, testi érzetek és ízek felismerését is. Mindebben segítségünkre lehet a légzésünkre való összpontosítás: 4-5 másodpercen keresztül végzett be- és kilégzés során figyeljük meg, hogyan emelkedik meg mellkasunk a beszívott levegőtől, majd hogyan ernyed el kilégzéskor. Ezáltal a jelentudatosságot is növelhetjük mindennapjainkban. Emellett az is hasznos, ha végiggondoljuk, milyen örömteli tevékenységek színesíthetik a napjainkat. Ezek nagyon aprók is lehetnek: például a “napfényben fürdőzés” munkába menet, vagy az ujjaink ritmikus mozgása egy kellemes zenére az autó kormányán a dugóban ülve. A lelki egyensúlyra való figyelem ugyanolyan fontos, mint a testi egészségünk karbantartása. Ebben pedig azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ha aktuálisan azt érezzük, kibillentünk az egyensúlyból, nehezen tudjuk szervezni a mindennapi teendőket és megélni az élményeket, akkor érdemes szakember segítségét kérni.