Hogyan töltődjünk fel a nyári szünetben?

Javában zajlik a nyári szünet, ilyenkor a gyerekek már alig várják, hogy belecsapjanak a vakációba, hiszen a tanév végére sokszor nagyon elfáradnak, kimerülnek. De szülőként hogyan tervezzük meg ezt az időszakot, hogyan teremtsük meg a kikapcsolódás és a kötelező hétköznapi rutinok egyensúlyát? Különösen fontos kérdés lehet ez az egyszülős családokban, ahol a szülőnek egyedül kell biztosítania a mindennapok stabilitását a gyerekek számára. Erről kérdeztük Pollák Évát a Mindwell Pszichológiai Központ pszichológusát.
Hogyan töltődjünk fel a nyári szünetben?

Szülőként mire érdemes odafigyelni a nyári szünetben, amikor a szoros napirendet és beosztást hirtelen felváltja egy kötetlenebb időszak?

A nyári szünet ideális lehetőség arra, hogy a gyerekek pihenjenek, feltöltődjenek és élvezzék a kötetlenebb időszakot. Érdemes azonban fenntartani egy alapszintű rutint, ami segíti az egész családot. Hiszen a már mindenki által ismert és kiszámítható, de közben persze mégis lazább struktúrában, amiben vannak például fix pihenési vagy étkezési idők, a családtagok pontosan látják, hogy mikor tudnak közösen időt tölteni vagy éppen egyedül lenni.

Bár a nyári szünet sokszor egy megoldandó logisztikai feladatként is tornyosul a szülők előtt, különösen igaz ez az egyszülős családokra, mégis ugyanilyen fontos, hogy a feltöltődés is szerepet kapjon ezekben a hetekben. Hogyan tudja a szülő megtalálni az összhangot?

Az egyensúly megtalálása kihívást jelenthet, hiszen fontos, hogy a szülő is találjon időt a saját feltöltődésére. A tervezés és a szervezés kulcsfontosságú: készítsünk heti programtervet, amelyben a gyerekek is részt vehetnek, így mindenki tudja, mire számíthat. Emellett érdemes például bevonni a gyerekeket a házimunkába, természetesen az életkoruknak megfelelően. Így picit csökkennek a szülő terhei és a gyermek felelősségtudata is erősödik. Persze ez kimondva, leírva sokkal könnyebb, mint a gyakorlatban megvalósítani. A valóságban sok felnőtt eleve nagyon küzd a tervezéssel-szervezéssel, ami mögött megbújhat a kimerültség, egy szorongással telibb időszak, vagy akár egy diagnosztizálatlan figyelemzavar is. Különösen fontos, hogy az egyszülős családokban helytálló szülők a közvetlen környezetüktől kapjanak figyelmet, gesztust, praktikus segítséget. És persze ne feledjék, hogy merjenek ők is segítséget kérni.

A vakációról általában a nyaralás jut először eszünkbe, azonban sokszor ennek anyagi vagy időbeni korlátai is lehetnek. Ilyenkor milyen kreatív megoldásokat, apró trükköket lehet bevetni annak érdekében, hogy a közös feltöltődés élménye ne maradjon el?

Költséges nyaralás nélkül is lehet emlékezetes és élvezetes a nyári szünet. Szervezzünk közös pikniket a parkban, kirándulást a közeli erdőbe vagy egy napot a strandon. Otthon is lehet különleges programokat kitalálni: például közös sütés-főzés, kézműveskedés, kertészkedés vagy filmnézés. Lehet akár tematikus heteket is csinálni, amikor minden közös programban van egy elrejtett közös szál - persze ez megint csak plusz szervezés és idő a sokszor fáradt szülő részéről. Ha mégis van rá energia, nagy öröm lehet a szülő részére is előre készülni a gyerekek épp aktuális érdeklődési körének megfelelő (például dínós, tündéres, ruminis vagy épp időfutáros) programokkal. Érdemes közösségi programokat is keresni, ami különösen fontos például az egyszülős családoknál, hiszen ilyenkor találkozhatnak más családokkal, és a gyerekek is új barátokat szerezhetnek.

A tanév nem csupán a gyerekekre ró terhet, a szülőknek is számos plusz feladatot, logisztikai kérdést, új helyzetet kell megoldaniuk és akár sok aggódással is járhat. Hogyan tudják ezeket a terheket letenni, és szülőként lelkileg töltekezni a nyári időszakban?

A szülőknek is szükségük van a pihenésre és a feltöltődésre. Fontos, hogy szakítsanak időt magukra, még akkor is, ha ez csak rövid időszakokra lehetséges. Kérhetik családtagok, barátok segítségét a gyerekek felügyeletében, vagy szervezhetnek „csere-gyerekvigyázást” ismerős szülőkkel. Emellett érdemes olyan tevékenységeket találni, amelyek örömet okoznak, legyen az egy könyv olvasása, séta, sport vagy egy hobbi. Az egyedülálló szülők számára különösen fontos, hogy ne érezzék magukat magányosan, és keressenek támogatást közösségekben vagy szakmai segítség formájában.

Az iskolai időszaknak és a nyári szünetnek is megvannak a maga sajátosságai, más-más időbeosztással, napi rutinnal. Mennyire fontos ezt elkülöníteni, szétválasztani, és mi az, amit érdemes megtartani a nyári időszakba is?

Az iskolai és a nyári időszak eltérő ritmusa természetes. A nyári szünet lehetőséget ad a gyerekeknek, hogy kipihenjék az iskolai év fáradalmait és szabadon fedezzék fel a világot. Azonban bizonyos rutinok, mint például a rendszeres étkezések és az alvási szokások megtartása, segítenek a gyerekeknek a stabilitás megőrzésében. Érdemes bevezetni vagy megtartani néhány közös családi szokást, például az esti mesélést vagy a közös étkezéseket, amelyek erősítik a családi kötelékeket és biztonságérzetet nyújtanak a gyerekeknek.