Gyászfeldolgozó csoport özvegy szülők számára

A csoport zárt csoporttá alakult, így ehhez a programhoz jelenleg csatlakozni nem tudtok.

 

“Engedd meg magadnak”

Ez az egyik kulcsgondolata a gyászfeldolgozó csoportoknak. Hiszen sokan élik meg, hogy érzelmeikkel, szomorúságukkal, haragjukkal, őket foglalkoztató kérdésekkel, emlékeikkel nem tudnak fordulni senkihez a környezetükben. Nincs tér és idő a gyászolásra, a környezetük inkább siettetné őket, sokszor értetlenül állva azelőtt, hogy a leghétköznapibb rutintevékenységek is nehezére esnek a gyászolóknak.

A társukat elvesztők számára induló gyászfeldolgozó csoport erősít, támogat a gyászban. a gyászmunkában és a gyász feldolgozásában. Itt megértik azt, amire a környezetük, ismerőseik értetlenül, vagy tehetetlenül reagálnak. A bizalomteli közösségben a megértés légkörében özvegy sorstársak körében nyíltan lehet beszélni érzelmekről, emlékekről és az új élethelyzet kihívásairól. A csoport tagjai egymást támogatva keresik a továbblépés lehetőségeit.

Mi történik a gyászfeldolgozás a csoportban?

  • A csoportok 10 alkalommal, kéthetente találkoznak. Egy találkozó 2 óra hosszú.
  • A gyászcsoport vezetők tematizálják a közös alkalmakat, ezzel a résztvevők saját ritmusukban, de érezhetően haladnak a gyász feldolgozásának folyamatában.
  • A csoportban meghittség, megerősítés és megértés és támogatás légköre jellemző.
  • Közös tapasztalatok, egymásra reflektálás segíti a csoporttagokat.

A részvétel felekezeti hovatartozástól, hitbeli meggyőződéstől független.

A csoport előtt ismerkedő alkalmat szervezünk 2021. augusztus 18-án 17.00-18.30 között.

Jelentkezni az oldal alján, az időpontfoglalásnál lehet.

Várjuk az érdeklődőket kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre, annak megtapasztalására, hogy milyen támogató a sorstársi közösségben lenni. Ezen az alkalmon  csoporttal kapcsolatos kérdésekre is kitérünk.

A csoport indulása: 2021. szeptember 9. 17.00

A csoport kéthetente 10 alkalommal találkozik 17.00-19.00 óra között.

Az első két alkalom nyitott, a csoport a harmadik alkalomtól zárttá válik.

A helyszínen gyerekfelügyelet biztosított, ahol a csoport ideje alatt gyermekek gyászfeldolgozás segítő szakember is részt vesz – játékos és kreatív formában a gyerekek és szülők igényei szerint.

Ha a program idején gyerekfelügyelet szeretne igénybe venni, kérem jelezze előzetesen ügyfélszolgálatunkon.

 

Szabó Márta

Szabó Márta, gyászcsoportvezető, pedagógus és coach, a Napfogyatkozás Egyesület elnökségi tagja.
Hosszú évek óta vezetek gyászfeldolgozó csoportokat felnőtteknek, és az utóbbi időben gyerekeknek is. Pedagógusként is sokszor támogattam felnőtteket, gyerekeket a gyász időszakában. Munkám során mindig meghatározó élmény nekem is, hogy milyen nagy támaszt és erőforrást jelent a gyászolóknak a sorstárs közösség. Meghallgatják egymást, ideje, tere van, hogy a saját gyászukkal, veszteségeikkel, a bennük zajló érzésekkel foglalkozzanak.  Az egyedül maradt szülő számára sokszor nehéz, kérdésekkel teli mindeközben a gyermekeik támogatása is. Ezért különösen fontos számomra, hogy ebben a gyászfeldolgozó sorstárs csoportban a gyászoló szülőknek, de rajtuk keresztül a családnak, a gyermekeknek is segítséget, biztonságot tudunk nyújtani a gyászukban.

Kánya Kinga

Gyászkísérő, közösségfejlesztő, tréner a gyászolókat segítő Napfogyatkozás Egyesület elnöke.
Mióta a Napfogyatkozás Egyesület keretében gyászcsoportokat vezetek, és egyéni gyászkísérést végzek, nagyon sok emberi történettel találkozom. A veszteségeken keresztül mindenki másképp kapcsolódik az élethez is, olyan bölcsességgel és mélységgel, amit korábban nem tapasztalt. Amikor ez bekövetkezik, az nagyon felemelő a gyászolónak és a kísérőnek egyaránt. Gyerekkortól alapélményünk a gyász ezért fontos, hogy megadjunk lehetőséget mindenkinek arra, hogy tabu és bűntudat nélkül tudják megélni, feldolgozni gyászukat és kapcsolódjanak újra az élethez. A gyászolókat segítő Napfogyatkozás Egyesület célja, hogy mindenki országosan elérhető formában tudjon gyászfeldolgozó csoportokhoz kapcsolódni.

 

Időpontfoglalás

Belépő: 0 Ft,-

Helyszín

Hol: Egyszülős Központ
Cím: Budapest 1085 Üllői út 30.