A nagy szortírozás – mit érdemes rendszerezni a lakásban?

Tényleg szükségem van még erre? Át kellene már válogatni ezeket a régi holmikat! Muszáj lenne valahogy helyet csinálni a szekrényben… Biztos, hogy sokunkban fogalmazódtak meg hasonló gondolatok, amikor a kezünkbe akadt egy-egy tárgy a lakásban vagy éppen szerettünk volna elpakolni valamit. Néha előfordul, hogy kezd eluralkodni a káosz, esetleg úgy érezzük, hogy hirtelen túl kicsi lett a lakás és nem férünk el. Egy nagytakarítás mindig jó alkalom arra is, hogy rendszerezzük az otthonunkat. Megnéztük, hogy az ősz beköszöntével mit és hogyan érdemes szelektálni.
A nagy szortírozás – mit érdemes rendszerezni a lakásban?

Mindennek legyen meg a helye

Korábbi bejegyzésünkben már szó volt arról, hogy egy alapos rendrakással mennyire megkönnyíthetjük a nagytakarítást. Ráadásul, ha rászánjuk magunkat egy tudatos szortírozásra, azzal sokkal átláthatóbbá és rendezettebbé is tehetjük a minket körülvevő teret. Mielőtt nekivágunk, fontos, hogy gondoljuk végig: minek hol lesz majd a végleges helye, hogy később is mindig mindent megtaláljunk és átlássunk. A szelektáláshoz persze nemcsak időre, hanem megfelelő lelkiállapotra is szükségünk van, hiszen ilyenkor sok olyan tárgytól, ruhadarabtól, esetleg emléktől is megválunk, amihez bár kötődünk, de valójában már nincs rá szükségünk. Érdemes azt is átgondolni, hogy mi az, amit ezekből tovább adhatunk, és máshol még hasznos lehet.

Készítsd fel gardróbodat az őszre!

Évszakváltáskor a legkézenfekvőbb lépés a ruhák átválogatása. Azért is érdemes ezzel kezdeni a rendszerezést, hogy valóban felkészülten vághassunk neki az egyre szeszélyesebb időjárást hozó napoknak. Így nem ér minket meglepetésként, ha hirtelen beköszönt egy hideg reggel, és az amúgy is feszes tempót diktáló készülődésben, amikor minden perc ki van számolva, hirtelen elő kell halászni a szekrény mélyéről, a gardrób legfelső polcáról egy kabátot vagy pulcsit. A gyerekek ruhatára külön fejezet, hiszen egy nyár alatt is akkorát nőhetnek, hogy akár 1-2 mérettel nagyobb darabokra is szükség lehet. Érdemes időt szánni a nyár elején gondosan elpakolt ruhák átválogatására: mi az, ami még jó lesz az őszi szezonban, és mi az, amit mindenképp pótolnunk kell. Így apránként is be tudjuk szerezni a hiányzó a darabokat, amik elengedhetetlenek a hideg napokra. 

Öltöztessük új köntösbe a lakást!

Ha már a gardróbnál járunk, a nagytakarítás egyik fontos része, hogy nemcsak a bútorokat, a padlót és a falakat szabadítjuk meg a portól, de a textileket is felfrissítjük az otthonunkban. Az őszi-téli napokban jólesik esténként bekuckózni, aminek a pihe-puha ágynemű elengedhetetlen kelléke. A ruhák átválogatása után jöhet az ágyneműk és huzatok rendszerezése, a nyári vékonyabb plédeket szép lassan felváltják a vastagabb takarók, pokrócok. Nézzük át ilyen szemmel is a szekrényt, szellőztessük ki az ágyneműt, vegyük elő a melegebb huzatokat, lepedőket, hiszen hamarosan szükség lesz rájuk. Ha nem tudunk egyszerre sok időt szánni egy átfogó takarításra, sokat haladhatunk azzal is, ha a lakásban található textileket rendszerezzük, kimossuk a függönyöket, ágyneműket, törölközőket és kitisztítjuk a szőnyegeket.    

„Elpakoltál a szobádban?”

Bár napi szinten elhangzik ez a mondat a szülőtől, mégis, ha rendrakásról van szó, a gyerekszobának mindig komoly főszerep jut. Ez az a hely, ami örök használatban van, és ahol mindig szinte minden előkerül, változik és folyamatosan bővül a repertoár. Pont ezért sokszor nem is jut idő arra, hogy egy kicsit más szemmel nézzük át a játékokat, könyveket. Pedig ahogy nőnek a gyerekek, úgy változik az érdeklődési körük. Egyik napról a másikra már más köti le őket, ami igaz a játékokra is, hiszen ezeket ugyanúgy kinövik, akárcsak a ruhákat. A gyerekek számára is átláthatóbbá válik a birodalmuk és könnyebben kezelik az őket folyamatosan érő ingereket, ha elsősorban azok a játékok vannak elérhető közelségben, amelyek az életkoruknak megfelelők és rendszeresen használják őket. Érdemes a szelektálásba a gyereket is bevonni és közösen megbeszélni, eldönteni, hogy mik azok, amelyektől már ideje megválni, esetleg tovább adni. 

Kapcsoljunk őszi üzemmódra a kamrában is

Mielőtt nekilátunk a konyha kitakarításának, a hűtő, mikró és sütő tisztításának, érdemes itt is a szekrényekkel kezdeni. Sokkal tervezhetőbbé tudjuk tenni a főzést és a konyhai előkészületeket, ha időről időre átválogatjuk a készletünket. Ahogy a lakás többi pontján, a szelektálás itt is sokat segíthet akár egy új rendszer kialakításában. Kezdjük azzal, hogy megnézzük a fűszerek és száraz élelmiszerek szavatossági idejét, mi az, ami esetleg már lejárt és pótolni kell. Mérjük fel a kamrát is, hogy mi hiányzik a készletből és mivel szeretnénk feltölteni a téli időszakra. Ha van rá időnk, rendszerezzük az alapanyagokat és tegyük elérhető közelségbe azokat, amelyeket folyamatosan, nap mint nap használunk.